Bolj kot izgradnja skrbi organizacija

Goriška

Na Ministrstvu za zdravje dva meseca in pol po odpiranju ponudb za gradnjo urgentnega centra v šempetrski bolnišnici še ne znajo povedati, kdaj bodo pričeli z gradbenimi deli. Poleg tega tudi še ni jasno, kako bo organizirana urgentna služba. Ajdovce in Tolmince  skrbi, da bodo zaradi nejasnosti trpeli predvsem pacienti.

Do gradnje novega urgentnega centra še ni prišlo, ker Ministrstvo za zdravje še ni izbralo ponudnika za gradnjo. To pa ni edina težava s katero se trenutno sooča omenjeni projekt, na ministrstvu namreč še ne vedo točno, kako bodo na novo organizirali urgentne službe po ostalih zdravstvenih domovih v regiji.

Z vrstnim redom pristopanja k projektu je nezadovoljen predvsem direktor ZD Nova Gorica, Marijan Pintar, ki je prepričan, da bi morali najprej stvari urediti organizacijsko, na ta način bi videli, kakšne so potrebe, šele nato bi začeli z gradnjo infrastrukture.

Reorganizacije, ki jo bo prinesel nov urgentni center, se bojijo tudi v Ajdovščini in Tolminu, kjer menijo, da bo nov urgentni center s prehospitalnim enotami – reševalci, ki delujejo na terenu – preveč oddaljen. V Ajdovščini so tudi kritični do ministrstva, saj so v svojo službo nujne medicinske pomoči (NMP) vložili ogromno sredstev, tako v infrastrukturo kot v aparature ter usposabljanje kadrov. Če se jim dodaten denar še splača vlagati za kadrovsko podhranjeno službo NMP, trenutno ne vedo v Tolminu, kjer se sprašujejo, ali bo reorganizacija res odgovorila na ključno vprašanje, kako čim hitreje pomagati pacientom.  

Deli novico: