BI RADI ZDRAVO JEDLI? To je aplikacija, ki vam bo pomagala pri izbiri

Slovenija

Inštitut za nutricionistiko, Inštitut Jožef Stefan in Zveza potrošnikov Slovenije so danes javnosti predstavili mobilno aplikacijo VešKajJeš, ki bo potrošnikom pomagala pri enostavni in hitri izbiri bolj zdravih živil, proizvajalce pa spodbujala k spreminjanju sestave živil, da bi ta vsebovala manj maščob, sladkorja in soli.

Ker so raziskovalci z inštituta za nutricionistiko z raziskavo ugotovili, da mnogi potrošniki informacij o sestavinah in hranilni vrednosti živil ne uporabljajo, saj jih ne opazijo, ne razumejo in nimajo časa za primerjavo živil z drugimi, hkrati pa so živila potrošnikom pogosto predstavljena kot zdrava, čeprav v resnici to niso, aplikacija kupcem lahko pomaga pri hitrem razumevanju podatkov na živilih, primerjavi in lažji izbiri zdravih živil, je na današnji predstavitvi nove aplikacije povedal Igor Pravst z inštituta za nutricionistiko.

"Razvoj je omogočil, da potrošniku lahko pomagamo tudi s sodobno informacijsko tehnologijo," je dejal in poudaril, da aplikacija vpogled v sestavo živil ponuja kadarkoli in kjerkoli, uporabniku pa olajša interpretacijo podatkov. Aplikacija je brezplačna, dostopna za operacijska sistema Android in Ios in ne zbira osebnih podatkov uporabnikov.

Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije je na nekaj praktičnih primerih predstavila delovanje aplikacije. Ta deluje na podlagi prehranskih smernic, ki opozarjajo na zmanjševanje dnevnega vnosa maščobe, soli in sladkorja. Potrošnik ob povezavi z internetnim omrežjem skenira črtno kodo izdelka, aplikacija pa mu ob tem vrne podatke o vsebnosti teh snovi v barvah semaforja, od zelene do rdeče, in hranilno vrednost na 100 gramov izdelka. Potrošnik izdelke lahko doda med priljubljene, jih med seboj primerja, aplikacija pa ponuja tudi prilagoditev za barvno slepe.

Včeraj, ko se je začelo trimesečno obdobje poskusnega delovanja aplikacije, je imela ta v bazi na desettisoče živil, ki so dostopna na policah slovenskih trgovcev. Hkrati so njeni uporabniki in proizvajalci povabljeni k pomoči pri dopolnjevanju baze izdelkov in sporočanju morebitnih sprememb sestave živil in napak v aplikaciji, je ob tem povedal Bojan Blažica z inštituta Jožef Stefan. Pri obojem sistem uporabnike vodi.

Aplikacija je nastala v okviru projekta Inovativne rešitve za informirane odločitve, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje. Naslavlja tri prednostna področja nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, in sicer osveščanje potrošnikov s primernim predstavljanjem živil, zagotavljanje zdravega prehranjevanja v sladu s smernicami in spodbujanje zdravju koristnejših živil, je povedal Pravst. "Ključni cilji tega projekta so spodbujanje prebivalcev k prebiranju označb na živilih, izobraževanje, da bodo te podatke iz označb razumeli in jih uporabljali pri izboru zdravih živil, in spodbujanje proizvajalcev k izboljševanju sestave živil."

Na ministrstvu za zdravje pričakujejo, da bo mobilna aplikacija VešKajJeš kupcem, ki iščejo informacije, olajšala izbor za zdravje ugodnih izdelkov in s tem prispevala k obvladanju debelosti, je ob tem povedala Marjeta Recek z ministrstva za zdravje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija