BELE IN MARKOČIČ PODPISALA ZELENO LISTINO: Doseči želijo, da bi javne ustanove osveščale o pomenu ponovne uporabe (FOTO)

Izola

Komunala Izola je danes pripravila prvi izkustveni dogodek pod geslom Ponovno uporabo spremeni v navado, ki ima za cilj osveščanje o pomenu trajnostnega ravnanja in odgovornosti do okolja. Ob tej priložnosti sta direktor komunale Denis Bele in izolski župan Danilo Markočič podpisala simbolno zeleno listino.

Izolski župan Danilo Markočič in direktor Komunale Izola Denis Bele pri razrezu traku ob koncu današnjega dogodka.

Geslo današnjega dogodka zajema vizijo in poslanstvo Komunale Izola, je pojasnil Bele in spomnil na oprijemljive rezultate, ki so jih že dosegli v minulih letih. Tako so dvignili okoljsko zavest prebivalstva ter konkretno povečali delež ločeno zbranih odpadkov s 17,6 odstotka v letu 2010 na 57 odstotkov letos

Med drugim so letos odprli Center uporabnih predmetov (CUP), kjer je moč zamenjati rabljene, a še vedno uporabne predmete, in odziv občanov po Beletovih besedah kaže, da so bili njihovi ukrepi usmerjeni v pravo smer. Obenem se direktor Komunale Izola zaveda, da imajo še veliko dela pred sabo, tako pri samem ravnanju z odpadki kot pri promociji dobrih praks in izobraževanju.

Denis Bele je poudaril, da je dosedanji odziv občanov pokazal, da gre Komunala Izola v pravo smer.

Pred Komunalo Izola je pestro leto, polno različnih aktivnosti za osveščanje prebivalstva

Komunala Izola je v letu 2017 zagnala projekt Za čisto Izolo, ki ga sedaj nadgrajujejo s t. i. programom Zelene javne institucije"Zelene javne institucije je projekt, s katerim želimo tako v Komunali Izola kot preko vseh institucij, ki delujejo na tem območju, motivirati zavest domačega okolja. Jasno nam je, da moramo biti najprej sami vzgled na tem področju, zato bomo tudi danes v teku tega projekta predstavili najboljše prakse, se ustrezno izobrazili in osvestili ter potem poskušali te dobre prakse prenašati na ostale občane," je pred začetkom dogodka za Regional povedal Bele.

Dodal je, da jih v prihodnjem letu čaka kar nekaj aktivnosti"Najprej opraviti izobraževanje po vseh zavodih, potem vzpostaviti konkretno infrastrukturo, ki bo podpirala ta odnos, in potem z nizom manjših ukrepov doseči, da se osveščenost prebivalstva dviguje. To želimo narediti na vseh športnih, kulturnih prireditvah, obiskih turistov, kar pomeni, da imamo tudi javne institucije kar velik vpliv, če ga seveda tudi izkoristimo," je dodal.

Na javnih prireditvah v Izoli bi lahko prepovedali plastiko

Bele in Markočič sta ob tem v imenu javnih institucij, delujočih pod okriljem občine, podpisala tudi zeleno listino, ki simbolizira zavezanost javnih institucij h krepitvi osveščenega ravnanja z odpadki med zaposlenimi in med občani. Na ta način želijo doseči, da bi javne ustanove prevzele vlogo vzornikov in komunikatorjev pomena ponovne uporabe predmetov.

Kot je navedel Bele, bodo ta cilj dosegli s spodbujanjem ponovne uporabe predmetov, t. i. waste consultingom, vzpostavitvijo eko kotičkov in tudi s sprejetjem ustreznih odlokov, ki bi npr. prepovedovali uporabo plastike na javnih prireditvah

Metka Šori, vodja CUP-a

Na Ledenem otoku brez plastike

Župan Markočič je opozoril, da se varovanje okolja začne pri nas samih. Kot konkreten korak pa je navedel, da gostinci na prazničnih stojnicah v okviru sejmišča Ledeni otok prvikrat ne bodo uporabljali plastike.

"Delamo za naše zanamce. Vsi koraki, ki jih bomo tudi skozi občinska sredstva izpeljali in planirali skozi leto, npr. posebne otoke za zbiranje nevarnih odpadkov - vemo, to je drago, ampak najdražje je pa tisto okolje, ki ni varovano," je dejal Markočič. "Varovanje okolja se začne najprej pri nas samih. Če mi doma ne varujemo, ne pazimo, ne ločujemo, tega ne prenašamo na svoje otroke, na tiste, od katerih pričakujemo, da morajo to početi," je dodal.

Markočič pri podpisu simbolne Zelene listine

Projekt Zelene institucije nadgradili z izmenjavo oblačil

Današnji dogodek, ki je bil posebej namenjen ženskam, predstavnicam javnih ustanov, so sklenili z izmenjavo oblačil in modnih dodatkov, ki so jih udeleženke prinesle na prireditev.

Metka Šori iz Komunale Izola, sicer vodja Centra uporabnih predmetov (CUP), je o projektu Zelene javne institucije povedala: "Namen današnjega dogodka je pričetek ene take male 'zelene revolucije' znotraj javnih institucij, ker verjamemo, da so tu ljudje, ki morajo biti vzorniki na področju dobrega ravnanja z odpadki. In ker jaz kot vodja Centra uporabnih predmetov opažam, kakšen velik doprinos ima izmenjava - pripomore k temu, da se ustvarja manj odpadkov, ker se predmetov ne meče stran in se obenem manj kupuje, ker se najde rabljeno, smo program Zelene javne intsitucije, ki ga v Izolo nekako prinaša Okolje Piran s svojim 'know how'-om, ki ga izvaja od leta 2005, nadgradili še s 'swap' formulo izmenjave oblačil. Se pravi, da bomo predstavnicam javnih institucij danes omogočili izmenjavo na tak zelo zabaven način," je dodala.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tom |  27 .11. 2019 ob  23: 46
V bistvu sami sebi namen, dogodek per se. Sami sebi so podpisovali nekaj.
kaslc |  27 .11. 2019 ob  17: 39
Čudno da ni bilo na prireditvi Danilotovega največjega podpornika (vse za denar) Evca .Lahko bi si ogledal kakšen svoj nastop ali govor pred volitvami.
Toliko hvale kot mu je on namenil v zadnjem času ,ni bil deležen še v vsej svoji politični karieri.
Zanimivo da je novica o Komunali Izola odprta za komentiranje .
Mogoče zamujajo z plačilom copy paste novinarju.