Anketa: Bratuškova je primernejša za vodenje PS

Večina sodelujočih v anketi Dela, 57 odstotkov, jih meni, da je premierka Alenka Bratušek primernejša za vodenje PS. Za ljubljanskega župana Zorana Jankovića se jih je izreklo šestkrat manj, le devet odstotkov. Kar tri četrtine anketirancev pa večji vpliv v PS pripisuje Jankoviću, Bratuškovi pa skoraj šestkrat manj, le 13 odstotkov vprašanih.

Po rezultatih ankete, ki je objavljena v današnji izdaji časnika Delo, je pri vprašanju, kdo je primernejši za vodenje PS, podpora Bratuškovi najvišja prav med potencialnimi volivci PS, in sicer kar 88 odstotkov. Tudi pri vprašanju o vplivu v stranki simpatizerji PS odstopajo, saj jih je večji vpliv Bratuškovi pripisalo 29 odstotkov.

Anketirane so tudi vprašali, ali bi se Janković in predsednik SDS Janez Janša morala umakniti iz aktivne politike. Znatna večina je prepričana, da bi se morala oba: pri Jankoviću je tako menilo 86, pri Janši 83 odstotkov vprašanih. Potencialni volivci SDS so v večini proti temu, da bi se Janša umaknil (za 39, proti 61 odstotkov). Simpatizerji PS pa so večinoma za Jankovićev umik, a manj kot povprečni anketiranci (za 54, proti 41 odstotkov).

Enako vprašanje o umiku Jankovića in Janše iz aktivne politike so anketirancem zastavili že januarja - po objavi poročila protikorupcijske komisije. Rezultat je bil skoraj enak: Janković 89, Janša 86 odstotkov.

Nepremičninski davek nima podpore javnosti

Delova anketa je pokazala, da je proti kar tri četrtine vprašanih. Podrobnejši pregled rezultatov pokaže, da davek bolj kot drugi podpirajo simpatizerji SD (42 odstotkov) ter visoko izobraženi in upokojenci (oboji 31 odstotkov).

Kaj ugotavljajo tisti, ki so izračunali, kaj bo novi davek pomenil zanje - bodo plačevali več ali enako kot zdaj? Da bodo plačevali približno enako, jih ocenjuje vsega osem odstotkov. Polovica, 51 odstotkov, jih pričakuje, da bodo plačevali več, še nadaljnjih 38 odstotkov pa veliko več.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 8. do 10. oktobra na reprezentativnem vzorcu 447 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Regional |  14 .10. 2013 ob  17: 58
Ta anketa ni vredna tega portala.Umaknit!