Alberto Pucer: Suhe fige v Refošku

Diši po Istri

V slovenski Istri uspeva več vrst fig, med drugimi so to: bela petrovka, črna petrovka, miljska figa, belica, matalon, črni matalon, madona, zelenka, laškica, pinčica, kanore, cikulina, rjavka, črnica itd. Nekoč so fige jedli s kruhom, iz njih so kuhali marmelado, pripravljali figove hlebčke, figov kruh in jih seveda tudi sušili. Recept iz sušenih fig vam predstavljamo v nadaljevanju.

Fige, ki so jih nameravali sušiti, so pustili čim dlje na drevesu. Nato so jih obrali, slabe odstranili, zdrave pa so zložili na desko, pokrili s prtom in za dva tedna postavili na sonce, da so se sušile. Med sušenjem so jih obračali, za boljši okus pa so jih nekateri občasno rahlo poškropili z muškatom.

Potrebujemo:

Suhe fige, refošk, nekaj klinčkov, malce cimeta in po želji lovorov list.

Priprava:

Suhe fige damo v stekleno, keramično ali glineno posodo ter jih prelijemo z refoškom, toliko, da jih prekrije. Dodamo 2–3 klinčke, malce cimeta, lovorove liste in vse skupaj vsaj za nekaj dni postavimo na hladno (v hladilnik). S tem suhe fige vase vpijejo refošk in postanejo mehke ter debelejše. Medtem se iz njih izloči sladkor, refošk pa postane gost. Ponudimo eno do dve figi, preliti z gostim refoškom, v katerem so se namakale.