AJANOVIĆ HOVNIK PO MANDAT ZA NADALJEVANJE POGAJANJ: "Ni več izgovorov za zavlačevanje", pravijo v sindikatih javnega sektorja

Slovenija

Vlada bo na današnji seji obravnavala potek pogajanj o plačnem sistemu v javnem sektorju in simulacije finančnih učinkov rešitev, ki jih bo predstavila pristojna ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Kot je dejala po ponedeljkovem srečanju s sindikalno stranjo, pričakuje, da bo vlada podelila mandat za nadaljnje delo.

Ponedeljkovo pogajalsko srečanje, na katerem so med drugim govorili o plačnih stebrih, napredovanjih in variabilnem delu plače, sta tako sindikalna kot vladna stran ocenili za konstruktivno. Po njem pa je ministrica napovedala, da bo na današnji seji vlade predstavila, katera soglasja glede temeljnih vprašanj so dosegli in na katerih področjih so še razhajanja.

Ministrica sicer tudi pričakuje, da se bo vlada med nadaljnjimi pogajanji večkrat opredeljevala do izhodišč kot takih. O finančnih učinkih ni želela govoriti. Je pa zatrdila, da imajo pripravljene natančne izračune in da bo tudi to tema pogovorov na vladi, v katerih bodo predstavili tudi simulacije, kaj različne rešitve za prenovo plačnega sistema pomenijo v finančnem pogledu.

Tudi vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pričakuje, da bo vlada danes "dala pozitivne signale za nadaljevanje oblikovanja plačnega sistema". Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pa ocenjuje, da bo ta seja vlade izjemno pomembna, mogoče celo prelomna, "predvsem zato, ker ni več nobenega izgovora, s katerim bi bilo mogoče kakršnokoli krivdo za zavlačevanje prevaliti na sindikalno stran".

Sindikati sicer pričakujejo tudi začetek usklajevanj o višini regresa. Ministrica je napovedala, da bo vlada stališče do sindikalnega predloga glede regresa sprejela v pravem času, ni pa jasno, ali bo to že danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija