24-LETNI STRELEC IZ PRAGE JE "OGROMEN ARZENAL OROŽJA" IMEL ZAKONITO: Ga je ubila policija ali si je sodil sam? (VIDEO)

Kronika

Na Češkem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi, še 25 pa ranil. Med ranjenimi so trije tujci, je danes sporočil češki notranji minister Vit Rakušan. Prebivalci češke prestolnice so medtem že v četrtek zvečer na prizorišču streljanja prižigali sveče in polagali rože.

Dan žalovanja je v četrtek zvečer naznanil češki premier Petr Fiala. "Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba," je dejal.

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, ob poldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali, poroča britanski BBC.

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo okrog 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v predavalnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Policija je sporočila, da je bil napadalec, ki naj bi ga "eliminirali", 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke. So pa pri njem našli "ogromen arzenal orožja in streliva", je v četrtek pojasnil načelnik policija Martin Vondrašek.

Po besedah Rakušana je strelec orožje posedoval zakonito. Notranji minister je ob tem napovedal, da bodo v luči napada preventivno poostrili varnostne ukrepe v državi, vključno s povečano prisotnostjo oboroženih policistov na določenih lokacijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napadalca so organi pregona začeli iskati že pred streljanjem, saj so v manjšem kraju Houston blizu Prage našli mrtvega njegovega očeta. Policija je prejela obvestilo, da je osumljenec na poti v prestolnico, kjer naj bi se imel namen ubiti. Evakuirali so drugo poslopje univerze, kjer naj bi se udeležil predavanja, a so jih le malo zatem zaradi streljanja že poklicali v glavno stavbo univerze.

Vse žrtve je po navedbah policije ubil znotraj poslopja. Glede na poročanje medijev je med njimi vsaj nekaj njegovih študentskih kolegov. Od 25 ranjenih jih je 10 utrpelo resne poškodbe. Po navedbah češke javne televizije ČT je njihovo stanje stabilno. Nekateri naj bi utrpeli strelne rane rane v glavo, prsni koš in okončine.

Po besedah Rakušana so že identificirali 13 od 14 smrtnih žrtev napada. Med njimi ni tujcev.

Strelca policija povezuje s smrtjo njegovega očeta, obenem pa sumi, da je povezan še z umorom mladega moškega in njegove dvomesečne hčerke, ki so ju v gozdu na obrobju Prage našli mrtva minuli petek.

Policija je medtem sporočila, da si je napadalec sodil sam. Po približno pol ure streljanja naj bi policija našla njegovo truplo, živega pa naj bi ga nazadnje videli na strehi fakultete. Prav tako ostaja neznan motiv za napad, medtem ko policija sumi, da so ga navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini

Čeprav je policija kmalu po napadu sporočila, da neposredne nevarnosti za javnost ni več, njeni pripadniki danes kljub temu preventivno varujejo določene kraje, vključno s šolami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija