NA ČEŠKEM JUTRI DAN ŽALOVANJA: 14 mrtvih, 25 ranjenih, od tega deset huje (VIDEO)

Kronika

V strelskem napadu na Karlovi univerzi v Pragi je bilo včeraj ubitih 14 ljudi, 25 je ranjenih, je sinoči sporočila policija v češki prestolnici, ki je pred tem poročala, da je strelec, ki so ga po napadu našli mrtvega, ubil najmanj 15 ljudi. Za jutri so na Češkem razglasili dan žalovanja.

"V tem trenutku lahko potrdim 14 žrtev grozovitega zločina in 25 ranjenih, od tega deset huje," je novinarjem povedal načelnik policije Martin Vondrašek.

Policija je pred tem sporočila, da gre pri domnevnemu strelcu za 24-letnega študenta Karlove univerze, ki je živel v vasi Hostoun približno 20 kilometrov od Prage. Pred napadom so policisti našli truplo njegovega očeta, zaradi česar so ga iskali. Po prvih ugotovitvah naj bi študent pred krvavim dejanjem umoril očeta. Policisti preiskujejo, ali je napadalec odgovoren tudi za umor dveh ljudi, moškega in njegove hčerke, prejšnji teden v gozdu blizu Prage.

Prebivalci češke prestolnice so že sinoči na prizorišču streljanja prižigali sveče in polagali rože. Dan žalovanja je v četrtek zvečer naznanil češki premier Petr Fiala. "Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba," je dejal. V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, ob poldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali.

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo okrog 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v učilnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Policija je sporočila, da je bil napadalec, ki naj bi ga "eliminirali", 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke. So pa pri njem našli "ogromen arzenal orožja in streliva", je v četrtek pojasnil načelnik policijeVondrašek.

Iskati so ga začeli že pred samim streljanjem, saj so v manjšem kraju Houston blizu Prage našli mrtvega njegovega očeta. Policija je prejela obvestilo, da je osumljenec na poti v prestolnico, kjer naj bi se imel namen ubiti. Evakuirali so drugo poslopje univerze, kjer naj bi se udeležil predavanja, a so jih le malo zatem zaradi streljanja že poklicali v glavno stavbo univerze.

Vse žrtve je po navedbah policije ubil znotraj poslopja. Glede na poročanje medijev je med njimi vsaj nekaj njegovih študentskih kolegov. Od 25 ranjenih jih je 10 utrpelo resne poškodbe.

Strelca policija povezuje s smrtjo njegovega očeta, obenem pa sumi, da je povezan še z umorom mladega moškega in njegove dvomesečne hčerke, ki so ju v gozdu na obrobju Prage našli mrtva minuli petek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija