15 MRTVIH IN VEČ KOT 20 RANJENIH V STRELJANJU NA PRAŠKI UNIVERZI: "Zaklenite se, postavite pohištvo pred vrata, ugasnite luči" (VIDEO)

Kronika

Oborožen moški je danes na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču češke prestolnice ubil 15 ljudi, ranil pa 24, je sporočila praška reševalna služba. Huje ranjenih je devet ljudi. Notranji minister Vit Rakušan je pred tem za češko televizijo ČT potrdil, da je strelec mrtev in da javnost ni več ogrožena.

Kljub temu je minister prebivalce pozval, naj upoštevajo navodila policije. Rakušan je po poročilih o streljanju takoj odšel na kraj dogodka v središču Prage.

Motiv napada še ni znan. Nazadnje naj bi sicer strelca videli na strehi fakultete, slišati pa naj bi bilo tudi eksplozijo.

Češki premier Petr Fiala je v luči tragičnih dogodkov odpovedal vse prej dogovorjene obveznosti. Predsednik Petr Pavel pa je  izrazil pretresenost nad napadom ter izrazil iskreno sožalje svojcem žrtev. Ob tem se je prebivalcem zahvalil, ker so spoštovali navodila varnostnih sil.

Policija je širše območje trga Jana Palacha, kjer se nahaja filozofska fakulteta, zaprla in pozvala ljudi, naj se ne približujejo območju oziroma naj ne zapuščajo svojih domov.

Na fotografijah s prizorišča incidenta je bilo videti, kako študentje zapuščajo stavbo z dvignjenimi rokami. Po navedbah BBC so bili zaposleni na fakulteti po elektronski pošti obveščeni o napadu. "Ostanite na mestu, nikamor ne hodite, če ste v pisarnah, jih zaklenite in postavite pohištvo pred vrata, ugasnite luči," naj bi pisalo v sporočilu.

Trg Jana Palacha se nahaja v središču češke prestolnice in je od znamenitega Karlovega mostu oddaljen okoli 500 metrov.

Po trenutnih informacijah ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Zaenkrat ne kaže na to, da bi bilo to kaznivo dejanje povezano z mednarodnim terorizmom. Policija je na novinarski konferenci medtem sporočila, da je bil strelec 24-letni študent Karlove univerze, ki je živel v vasi približno 21 kilometrov od Prage. Že pred napadom na fakulteti so med drugim našli truplo očeta osumljenca. Zaenkrat sumijo, da so strelca navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija