23-LETNICA POSKRBELA ZA NOVO LENTO PIPISTRELA: Kot prva ženska sama preletela Tihi ocean

Svet

Ajdovski proizvajalec ultralahkih letal Pipistrel je v sredo zabeležil nov uspeh. 23-letna Aarohi Pandit iz Mumbaija je postala prva ženska, ki je sama preletela Tihi ocean z ultralahkim letalom. Pot je opravila s Pipistrelovim enomotornim letalom. Eno od njihovih letal je medtem moralo pred dnevi na Norveškem zasilno pristati.

Aarohi Pandit (na fotografiji druga z leve) med obiskom na sedežu Pipistrela v Ajdovščini

Panditova je po poročanju tujih medijev vzletela iz mesta Unalakleet na Aljaski, pot pa končala v regiji Čukotka na vzhodu Rusije. Podvig ji je uspel v sklopu njene letalske poti okoli sveta, na kateri je doslej postavila še več drugih rekordov. Med drugim je kot prva ženska sama preletela Atlantski ocean in Grenlandijo.

"Let prek Pacifika je bil lepši od leta prek Atlantika in je bil nasploh eden mojih najboljših letov. Počaščena sem, da dosegam te rekorde za Indijo in vse ženske," je dejala.

Mlada pilotka leti s Pipistrelovim enomotornim letalom Sinus 912. Sprva je bila njena sopotnica prijateljica Keithair Misquitta, pozneje pa je morala Panditova nadaljevati sama, da je bilo v letalu dovolj prostora za rešilni čoln, zaloge kisika in druge potrebščine.

Poleg dobrih novic je Pipistrel nedavno sicer zabeležil tudi eno slabšo. Prejšnji teden je namreč po poročanju Forbesa na Norveškem zasilno pristalo njihovo dvosedežno električno letalo, ki je bilo v lasti upravljavca norveških letališč Avinor. Pilotiral ga je direktor družbe Dag Falk-Petersen.

Letalo je vzletelo 285 kilometrov jugozahodno od prestolnice Oslo, med poletom pa je pilot dobil opozorilo, da je nekaj narobe s pogonom. Motor je nato izgubil moč, letalo pa je nato zasilno pristalo na vodi. Med pristankom je po Falk-Petersonovih ocenah letelo s približno 70 kilometri na uro.

Po ocenah Forbesa bi nesreča lahko vplivala na načrte norveških oblasti, ki želijo v letalski promet vpeljati več letal na električni pogon. Da temu morda vendarle ne bo tako, kaže odločitev Norvežanov, ki so kljub incidentu naročili dve dodatni letali istega modela.

Iz Pipistrela so po dogodku za medije sporočili, da so aktivirali svojo skupino strokovnjakov in ponudili takojšnjo neposredno pomoč pri preiskavi vzrokov za neljubi dogodek. Prve ocene po njihovih navedbah kažejo na izgubo moči.

Kot so poudarili, poškodovanih ni bilo, kar potrjuje učinkovitost varnostnih mehanizmov v letalu. Ko sta bila letalo in posadka v vodi, prav tako ni prišlo do visokonapetostnega šoka. Poudarili so še, da je dogodek uradno kategoriziran kot incident in ne nesreča, saj je bil pristanek nadzorovan.

Za ta Pipistrelov model - do zdaj jih je bilo dobavljenih več kot 60 - je bila to po podatkih portala Aviation Safety Network tretja nesreča. Januarja je moralo letalo kmalu po vzletu prav tako zasilno pristati zaradi izgube moči, oktobra lani pa je strmoglavljenje v nepojasnjenih okoliščinah zahtevalo smrtno žrtev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija