Prehrana očetov vpliva na zdravje naraščaja

Zdravje

Način prehrane očeta vpliva na zdravje njegovega naraščaja, je pokazala danes objavljena raziskava, ki predlaga, da naj se tako moški kot ženske pred spočetjem trudijo prehranjevati in živeti zdravo. V okviru raziskave so znanstveniki na kanadski univerzi McGill preučili, kakšen vpliv ima prehrana z manj vitamina B9 na mišje samce.

Vitamin B9 oziroma folna kislina se nahaja med drugim v zeleni listnati zelenjavi, žitih, sadju in mesu. Ženske pogosto jemljejo dodatke, ki vsebujejo folno kislino, pred in med nosečnostjo, da bi zmanjšale tveganje za spontani splav in prirojene napake.

A znanstvena skupina je bila presenečena, ko je ugotovila, da so se pri potomcih mišjih samcem, katerih prehrana je bila skromna z vitaminom B9, pogosteje pojavljale prirojene napake kot pri potomcih samcev, ki so uživali dovolj folne kisline.

"Presenečeni smo nad rezultati, ki so pokazali skoraj 30-odstotno povečanje primerov prirojenih napakah v zarodih, ki so jih spočeli samci, katerih stopnje folne kisline so bile prenizke," je povedal član raziskovalne ekipe Romain Lambrot. "Med drugim smo zabeležili smo precej resne skeletne anomalije," je dodal.

Če ugotovitve za glodavce veljajo tudi za ljudi, bi to lahko prineslo novo razumevanje prehranjevanja moških. "Naši raziskave namigujejo na to, da bi morali očetje razmisliti, kaj dajejo v usta, kaj kadijo in kaj popijejo, saj so varuhi prihodnjih generacij," je dejala vodja raziskave Sarah Kimmins. Rezultate raziskave so objavili v znanstveni reviji Nature Communications, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli novico: