1925 NOVIH OKUŽB: "Število mrtvih bo še naraščalo, nismo še na vrhu"

Slovenija

V sredo so po vladnih podatkih ob 6767 testih potrdili 1925 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 28,45 odstotka testov. Umrlo pa je 41 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. V bolnišnicah so zdravili največ covidnih bolnikov do zdaj, 1210 (18 več kot dan prej), med njimi 200 na intenzivni negi (dva manj).

Slovenska vojska pomaga pri selitvi novega covid oddelka v UKC Ljubljana.

Iz bolnišnic so v sredo odpustili 93 covidnih bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 20.151 aktivnih primerov okužbe, kar je 2,7 odstotka manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je 961.

V Sloveniji so doslej skupaj potrdili 50.864 primerov okužbe s koronavirusom, skupaj pa je doslej umrlo 686 covidnih bolnikov.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci pojasnil, da je med v sredo umrlimi covidnimi bolniki 31 oseb v bolnišnicah, deset pa v domovih starejših občanov.

Navedel je tudi, da je bil delež pozitivnih testov v sredo skoraj za eno odstotno točko nižji kot dan pred tem. Številke sicer spominjajo na tiste ob vrhu drugega vala epidemije, vendar pa so po Kacinovih besedah sredine in današnje številke v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja. Njihovi modeli tako še vedno kažejo, da se stvari umirjajo. Reprodukcijsko število je 0,91, kar pomeni, da en okuženi okuži manj kot enega, je pojasnil Kacin.

Po regijah število novih okužb še vedno narašča v podravski regiji, rast zaznavajo tudi v goriški in zasavski regiji, medtem ko v vseh ostalih postopno upada, zlasti hitro pa na Gorenjskem.

Pojavnost okužbe v zadnjih 14 dneh v gorenjski regiji je sicer še vedno najvišja, in sicer 1527 na 100.000 prebivalcev, druga po pojavnosti pa je pomurska regija s 1448 okužbami na 100.000 prebivalcev. Sledijo koroška (1121), osrednjeslovenska (1044), podravska (987), savinjska (982), jugovzhodna Slovenija (812), zasavska (748), goriška (707), primorsko-notranjska (587), posavska (538) in obalno-kraška regija (412).

Kacin je ob tem ponovno pozval k zmanjšanju druženja na minimum oz. na družinski krog tudi ob morebitnih praznovanjih martinovega prihajajoči konec tedna. Do poročanja nekaterih medijev o skorajšnji zaostritvi ukrepov za še 14 dni pa se ni opredeljeval, saj bo o morebitnih nadaljnjih ukrepih danes vlada še razpravljala.

Mateja Logar z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je poudarila nujnost, da ljudje spoštujejo ukrepe. Pristojni lahko uvedejo še tako stroge ukrepe, a če jih ljudje ne bodo upoštevali, učinka ne bo. Zato se sprašuje, ali bo morebitno zaostrovanje omejitvenih ukrepov res prineslo pričakovani učinek. Je pa poudarila, da se epidemija ne bo začela umirjati, če obstoječih ukrepov ne bomo spoštovali.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Logarjeva je v izjavi za medije še opomnila, da podatki o številu okužb prepričljivega padca še ne kažejo. Poudarila je tudi, da bo število umrlih po predvidevanjih v naslednjih tednih še nekoliko naraščalo oz. da vrh še ni dosežen. Podatki o umrlih se namreč kažejo z zamikom glede na podatke o pozitivnih testih.

Iz UKC Maribor pa so medtem sporočili, da imajo hospitaliziranih 182 covidnih bolnikov, od tega jih je 44 na intenzivnem zdravljenju. V sredo je pri njih umrlo osem covidnih bolnikov, skupaj tako 63. Skupaj so iz UKC doslej odpustili 278 covidnih bolnikov.

Zaradi okoliščin, povezanih s covidom-19, je bilo v sredo odsotnih 235 zaposlenih iz UKC Maribor, od tega 40 zdravnikov in 106 delavcev zdravstvene nege. Med 235 odsotnimi gre za 98 primerov varstva otrok, so sporočili.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija