15-LETNICA PRED SMRTJO TRIKRAT POKLICALA 112: Policisti je niso vzeli resno

Kronika

V romunski prestolnici Bukarešta se je v soboto zbralo več tisoč ljudi, ki so izražali nezadovoljstvo z odzivom policije na izginotje in smrt 15-letnega dekleta. Dekle, ki je bilo ugrabljeno in kasneje umorjeno, je zaman klicalo na pomoč. Zaradi očitkov, da se policija ni pravočasno odzvala, so odstavili vodjo romunske policije.

Na sobotnem protestu v Bukarešti je bilo tako med drugim slišati kritike na račun nesposobnosti policije in tudi pozive vladi, naj odstopi. Ljudje so ob obeležju, ki so ga naredili pred notranjim ministrstvom, polagali cvetje in prižigali sveče.

Demonstracije so pod geslom "Za Alexandro, proti ravnodušnosti države" potekale tudi drugod po državi. Celotna Romunija je po dogodku v šoku, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dekle Alexandra je bilo ugrabljeno v sredo v kraju Caracal, ko se je nameravala z avtoštopom vrniti domov v Dobrosloveni na jugu Romunije. V četrtek zjutraj je uspela trikrat poklicati številko 112 in sporočiti, da je ugrabljena. Pri tem je navedla informacije o tem, kje se nahaja, a naj policija njenega klica ne bi vzela resno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dekle je zakričalo: "Prihaja, prihaja!" Nato je bila zveza prekinjena, je novinarjem povedal generalni direktor policije Ioan Buda, še preden so ga odstavili, še navaja AFP.

Na dan medtem prihajajo nove podrobnosti o dogodku. Tako naj bi še pred klici na pomoč soseda osumljenega, ki je medtem dejanje priznal, slišala iz hiše krike in to sporočila policiji, ki se na to ni odzvala, navaja APA.

Policija, ki je naposled prispela do hiše osumljenca, je nato tri ure nemočno čakala na nalog za preiskavo, preden je vdrla na njegovo posestvo.

Romunski notranji minister Nicolae Moga je v petek pojasnil, da so Budo odstavili, ker so v danem primeru "potrebni drastični ukrepi". Sledile so odstavitve še več visokih predstavnikov policije.

Na policijo letijo kritike, da se je prepozno odzvala, da bi dekle pomagala rešiti. Dekletova družina policiji očita, da njenih pozivov ni vzela resno, policija pa odgovarja, da je bilo težko izslediti kraj, odkoder je klicala.

Policija je pridržala 65-letnega moškega, ki je medtem po navedbah svojega odvetnika priznal, da je umoril 15-letno dekle in še eno 18-letnico, potem ko naj ne bi privolili v spolne odnose. Med preiskavo njegovega doma in vrta so odkrili posmrtne ostanke in nakit, ki je pripadal Alexandri. Dekle naj bi moški posilil, nato pa ubil in razkosal.

Poleg tega so na njegovem posestvu odkrili več vreč zamrznjenega mesa, ki ni živalskega izvora. Po prvih ugotovitvah naj bi šlo za posmrtne ostanke aprila izginule 18-letnice. Po poročanju romunskih medijev preiskovalci domnevajo, da bi bile lahko žrtve avtomehanika, ki je občasno delal kot taksist, najmanj tri.

Romunski predsednik Klaus Iohannis je v petek dal jasno vedeti, da so odstopi in zamenjave policijskih uradnikov sicer "nujne, vendar nikakor ne zadostne" ter napovedal, da bo primer predal vrhovnemu obrambnemu svetu.

Po Iohannisovem mnenju gre v omenjenem primeru za znak, da zaradi koruptivnih praks pri policiji delajo nesposobni ljudje. Tudi premierka Viorica Dancila je preiskovalcem očitala napake, še navaja APA.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija