NEURJA TERJALA VEČ SMRTNIH ŽRTEV, DALMATINCI SE BORIJO Z OGNJEM: Ponekod še vedno veljajo alarmi (FOTO, VIDEO)

Svet

V sosednjih Italiji in Avstriji so neurja v noči na nedeljo povzročila številne težave. V Italiji so zahtevala tudi tri smrtne žrtve. Na Hrvaškem so se poleg neurja gasilci borili z ognjenimi zublji, predvsem v zaledju Šibenika in na otoku Hvar.

Italijansko prestolnico Rim in njegovo okolico je ponoči zajelo hudo neurje z vetrom in obilnimi padavinami. V mestu Fiumicino v bližini mednarodnega letališča Leonardo da Vinci je umrla 27-letnica. Sunek vetra je prevrnil njen avto, ki je nato padel v kanal.

Neurje je v Fiumicinu povzročilo veliko gmotno škodo. Za nekaj ur so morali zapreti tudi tamkajšnje letališče, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

"Je kot po kakšni vojni," je posledice neurja komentiral župan te občine Esterino Montino.

O gmotni škodi in poplavah so poročali tudi iz Rima. Zaradi nekaterih poplavljenih stavb so morali gasilci iz stanovanj evakuirati ljudi. Voda je zalila tudi podzemno železnico, zaradi česar so morali začasno zapreti dve postaji.

O neurju z dvema smrtnima žrtvama so poročali tudi iz drugih delov države.

V Toskani je neurje povzročilo gmotno škodo in poplave. Najhuje je bilo v pokrajini Arezzo, od koder poročajo o moškemu, ki je umrl zaradi zemeljskega plazu. V bližini Bolzana na Južnem Tirolskem je med ekstremnim gorskim tekom strela udarila v 45-letno Norvežanko, ki je kasneje umrla za posledicami poškodb.

Vremenoslovci so za nedeljo svarili pred neurjem v Lombardiji, Venetu, Liguriji in Laciju.

Huda neurja so se v soboto zvečer razbesnela tudi na avstrijskem Štajerskem in Tirolskem. S Tirolske so poročali o številnih poplavah in zemeljskih plazovih. Na avstrijskem Štajerskem je odkrivalo strehe. Gasilci so morali posredovati več kot stokrat. Na strehah številnih hiš je nastala velika gmotna škoda, hkrati jih morajo čim prej popraviti, saj so za nedeljo napovedane nove nevihte.

S Tirolske poročajo tudi o številnih porušenih drevesih. Neurja po doslej znanih podatkih v Avstriji poleg gmotne škode niso zahtevala morebitnih poškodovanih.

Neurje ni prizaneslo Hrvaški, kjer so ponekod težave povzročali tudi ognjeni zublji.

V zaledju Šibenika je požar izbruhnil v soboto popoldne. Z ognjenimi zublji se je borilo približno 200 gasilcev. Po šestih urah gašenja so se jim pridružila letala za gašenje požarov. Požar v nedeljo še ni bil pogašen, a so ga imeli pod nadzorom. Gre za enega največjih požarov v letošnjem poletju na Hrvaškem.

Po navedbah gasilcev požar ne ogroža nobenega stanovanjskega objekta, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Razmere so precej boljše kot sinoči," je razmere opisal načelnik gasilcev Damir Dukić. Dodal je, da gori velik borov gozd, zato je težko karkoli predvideti. Avtocesta med krajema Pirovac in Vrpolje, ki je bila v soboto zaradi požara zaprta več ur, je bila v nedeljo odprta. Zaprti sta bili dve regionalni cesti.

Medtem je izbruhnil velik požar na Hvaru, ki so ga danes popoldan gasilci že omejili.

Po navedbah hvarskih gasilcev je požar na Hvaru izbruhnil 30 minut po polnoči med krajema Milna in Zarače, vzhodno od mesta Hvar. Požar se je zaradi vetra, ki je pihal več kot 60 kilometrov na uro, hitro širil. Goreli so grmovje in borovci, hiše pa zaenkrat niso ogrožene, je poročal spletni portal Dalmacijadanas.

Hrvaško je poleg tega v nedeljo zajelo neurje. Na otoku Krku so se pojavile tri vodne trombe. Dež in silovit veter sta zajela Zagreb, je na spletni strani poročal hrvaški Večernji list. Neurje je Istro in Kvarner doseglo že v soboto, za nedeljo pa so za Istro, Kvarner in Primorje izdali rdeče opozorilo. Oranžno opozorilo zaradi neurja so izdali za območje Karlovca, Splita, Dubrovnika, Gospića, Reke in Knina.

V Pulju so se v soboto zvečer zaradi neurja porušila številna drevesa. Zaradi silovitega vetra so tudi zaprli tamkajšnje letališče.

Podobno slabo vreme naj bi bilo na Hrvaškem tudi v ponedeljek, ko na Jadranu pričakujejo neurje. Stabilnejše vreme napovedujejo za sredino prihodnjega tedna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija