ZVIŠALE SE BODO CENE OSKRBNIN: Se bodo za ta korak odločili tudi v obalnih domovih za starejše?

Koper

Skupnost socialnih zavodov je prejšnji teden napovedala, da se bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi po novem letu podražili. Razlog so po njihovem mnenju spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar bodo stroški dela v domovih in posebnih zavodih od pet do osem odstotkov višji. Preverili smo, ali se bodo cene zvišale tudi v domovih za starejše na Obali.

Zaradi dviga stroškov dela bo po navedbah skupnosti vsak izvajalec skladno s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev izračunal potreben dvig. Po oceni skupnosti se bo januarski dvig minimalne plače poznal tako, da se bodo oskrbnine povečale za dva do tri odstotke.

Dvig je namreč v skladu s Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialno-varstvenih storitev, so nam pojasnili v Centru za starejše občane Lucija, Obalnem domu upokojencev Koper in Domu upokojencev Izola. 

"Ker je glede na spremembe minimalne plače, pogoj dviga stroškov dela za več kot 1,5 odstotka nedvomno izpolnjen, je popolnoma realno, da izvajalci izračunamo konkretno povečanje stroškov dela in čimprej pristopimo k izvedbi postopkov, potrebnih za uskladitev cen, ter tako omogočimo vsaj minimalno vzdržnost poslovanja," so zapisali v skupni odgovor na naše vprašanje, ali bodo tudi v njihovih domovih dvignili cene oskrbnin.

Za koliko se bodo cene oskrbnin dvignile, iz Lucije, Izole in Obalnega doma upokojncev Koper niso pojasnili, medtem ko so v Domu upokojncev Ptuj, ki upravlja tudi enoto v koprskem Olmu, bolj konkretni. Tam svetu zavoda predlagajo v potrditev dvig cen v višini 0,8 odstotka za oskrbo I in 1,2  odstotka za oskrbo IV. "Višja cena naj bi veljala s 1. 1. 2020," so dodali.

Skupnost socialnih zavodov je sicer napovedala, da se bodo oskrbnine povečale za od dva do tri odstotke, a so na Ministrstvu za delo te napovedi zanikali. "Ocenjujemo, da se bodo cene storitve institucionalnega varstva v letu 2020 v povprečju lahko v posameznih domovih povečale za največ 1,5 odstotka," so zapisali.

Lani sprejeta novela zakona o minimalni plači s 1. januarjem 2020 zvišuje minimalno plačo s 667 na 700 evrov neto ter iz nje izloča dodatke za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost ter za težje razmere dela.

Na ministrstvu so izvajalce tudi pozvali, "da k uskladitvi cen s 1. januarjem 2020 pristopijo le, če prihodki storitve institucionalnega varstva zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov, hkrati pa naj dvig cen zaradi spremenjenih stroškov dela pri posameznem izvajalcu ne preseže 1,5 odstotka povečanja glede na veljavne cene".

"Glede na dejstvo, da v domovih zaposlujemo tudi zdravstveni kader in ker Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da so plače zaposlenih eden od kalkulativnih elementov cene zdravstvenih storitev, bi moral Zavod za zdravstveno zavarovanje omenjeno določbo spoštovati in skladno s tem uskladiti ceno zdravstvene nege. S tem bi delno razbremenili uporabnike, ki bodo sicer morali nositi breme uskladitve cen v celoti," so napotke komentirali direktorji treh obalnih domov za starejše (Lucija, Izola in Koper), ki so nam poslali skupni odgovor.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  13 .12. 2019 ob  23: 26
Če za stare ne bomo skrbeli vsaj toliko kot so oni za nas ko smo bili mi še mladi, nam vsem v naslednjih življenjih ni pomoči...
kokodek |  13 .12. 2019 ob  14: 07
ko odpišejo davek najbogatejšim (tudi poslancem) pa ni problem !!!!! problem so minimalne plače delavcev in problem je zvišanje pokojnin, problem so mladi prekarci…..nič skrbet bo vse v redu, ko bomo pocrkali od bolezni, lakote in mraza. tedaj bo elita srečna, ker bo res vse samo zanjo!!!!!!!