ŽUPANJA IN OKOLJEVARSTVENIKI NA RAZLIČNIH BREGOVIH: Protestno odkorakali s srečanja, ker jim niso dovolili snemati

Posočje

Na pobudo občinske uprave so se danes v Kanalu sestali županja Tina Gerbec s predstavniki strokovnih služb ter predstavniki dveh okoljevarstvenih društev, Civilne iniciative (CI) Danes in društva EKO Anhovo. Kmalu po začetku pa so slednji srečanje protestno zapustili, saj jim na občini niso dovolili vzporednega snemanja sestanka.

Sestanek z obema civilnima iniciativama je sklicala županja. Kot je pojasnila, je bil namen, "da predstavijo vse aktivnosti, ki so jih izvedli v letošnjem letu na področju vodooskrbe v Desklah, da razjasnijo dvome v zvezi z nekaterimi neresničnimi izjavami, ki se pojavljajo v letakih in medijih s strani predstavnika CI Danes in da odgovorijo na vsa morebitna vprašanje glede vodooskrbe".

V CI Danes pravijo, da so s snemanjem želeli zagotoviti transparentnost sestanka in resničnost izjav ter podanih odgovorov. Sestanke, tako kot občinske seje, na občini sicer snemajo kot pomoč pri izdelavi zapisnika, vendar so predstavniki pobud želeli snemati tudi sami. Kot je dejala županja, jim tega ni dovolila, ker se niso strinjali vsi udeleženci sestanka.

Miha Stegel iz CI Danes je povedal, da so želeli na sestanku postaviti nekaj ključnih vprašanj, odgovore nanje pa bi kot dokazno gradivo uporabili v pred časom napovedanih, a še ne vloženih kazenskih ovadbah. Ključni zanje so odgovori na vprašanja o tem, kaj se dogaja z vodnimi dovoljenji, kakšen je načrt v primeru, ko vode ni v dovodnem rovu, ter od kod se je črpala voda v preteklosti oziroma jasno opredelitev, katero črpališče se je v preteklosti uporabljalo.

Županja v protestnem odhodu predstavnikov civilne iniciative ocenjuje kot nepripravljenost na pogovor in skupno iskanje rešitev s strani iniciativ, v CI Danes pa zavrnitev zahteve po snemanju vidijo kot nepripravljenost na to, da se jasno in javno odgovori na prej omenjena ključna vprašanja.

Sestanka so se udeležili tudi direktor občinske uprave Nejc Kumar, vodja režijskega obrata Vinko Medvešček, pomočnik vodje Borut Jermol ter zunanji strokovnjak s področja tehnologije vode iz podjetja MAKCMC, ki dobro pozna področje vodooskrbe v občini Kanal, so pojasnili na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija