ŽUPAN IMENOVAL KOMISIJO ZA POSLOVNE PROSTORE: S ciljem oživitve mestnega jedra nekaterim najemnikom ne bodo podaljšali pogodb

Koper

Koprsko mestno jedro je potrebno oživitve in koprski župan Aleš Bržan bo v ta namen vzel pod drobnogled vsebine, ki jih ponujajo najemniki tamkajšnjih poslovnih prostorov. Imenoval je posebno komisijo, ki bo preverila poslovne prostore v starem mestnem jedru in pregledala obstoječe najemne pogodbe. Po preteku aktualnih pogodb se bo za nekatere poslovne prostore iskalo novega najemnika, s ciljem, da bi pridobili vsebine, ki bi prispevale k oživitvi mestnega jedra.

Koprski župan Aleš Bržan je za predsednico novonastale komisije za poslovne prostore imenoval podžupanjo MOK Jasno Softić.

Komisija za pripravo pogojev in smernic za oddajo poslovnih prostorov Mestne občine Koper (MOK), ki je posvetovalno telo župana, se je na prvem sestanku srečala včeraj. Sestavljajo jo: koprska podžupanja Jasna Softić, ki je tudi predsednica komisije, mestna managerka Jana Tolja, ki je podpredsednica komisije, vodja občinskega Urada za nepremičnine Melita Osvaldič, predsednik Krajevne skupnosti Koper – center Jadranko Čalija in tajnik SD Koper Erik Ražman.

"Na prvem sestanku smo se spoznali, pregledali plane ter jih zapisali v zapisnik. Sestajali naj bi se enkrat mesečno, točnega datuma pa nismo definirali," nam je pojasnil Ražman iz stranke SD, ki je v svoji predvolilni kampanji za zadnje lokalne volitve poudarjala potrebo po oživitvi mestnega jedra. Komisija bo poleg najemnih pogodb preverila tudi poslovne prostore v starem mestnem jedru Kopra, saj se po Ražmanovih besedah v določenih prostorih, ki so trenutno zasedeni, ne izvaja nobena storitev.

Komisija bo preverjala tudi urejenost izložb

"Ne bo se zgodilo, da bo komu prekinjena najemna pogodba, bodo pa šli določeni prostori ponovno v razpis. V mestnem jedru so pri izbiri najemnika poslovnega prostora določene drugačne postavke. Lahko je izbran kandidat z ustreznejšo vsebino, ne nujno tisti, ki ponudi več," pojasnjuje Ražman.

Med nalogami komisije bo med drugim izdelava smernic pri upravljanju in gospodarjenju z občinskimi poslovnimi prostori v mestnem jedru Kopra, definiranje prioritetne vsebine in prodajne ponudbe starega mestnega jedra ter priprava predlogov delovnega časa poslovnih prostorov za posamezni letni čas (prilagojeno posameznim dogodkom in aktivnostim).

Komisija bo obenem spremljala ponudbo, urejenost izložb in samih poslovnih prostorov ter pripravljala morebitne predloge za izboljšanje ponudb trgovcev. Oblikovala bo programe, aktivnosti in nove projekte za povezovanje ponudnikov mestnega jedra. Med drugim bo pripravljala stališča in mnenja kot pomoč pri odločitvah župana ter izvajala druge naloge po navodilu župana.

Nezadovoljni s trenutnim najemnikom Loggie

Ražman je dejal, da tudi v njegovi stranki SD pozdravljajo ustanovitev te komisije, ki je v preteklosti že delovala. Med njegovimi prioritetami bo med drugim iskanje novega najemnika za koprsko Loggio.

"Občani se obračajo na nas, da Loggia ne funkcionira tako, kot bi morala. Javnost je zelo kritična do tega lokala, da ni nič urejeno in ni nobene ponudbe v primerjavi s kavarno Triglav, ki je postala priljubljeno zbirališče Koprčanov in drugih gostov. Tudi zvečer bi morala imeti neko vsebino na nivoju, na primer tematske večere," je dejal Ražman.

Obstoječemu najemniku bo letos potekla pogodba in po njegovem mnenju bi moral biti novi najemnik "nekdo, ki se družinsko ukvarja z gostinstvom", da bi iz Loggie ustvaril nekaj podobnega, kot je ljubljanski Maxi. "Bife Loggia Koper naj spet postane mestna kavarna, kar je nekoč že bila. Potrebno je poiskati najemnika, ki bo s svojim spremljajočim  programom dejavnosti sposoben Loggii povrniti nekdanji sijaj."

"Starejšim bi moral center mesta nuditi vse, kar potrebujejo"

Ražman se bo med drugim zavzemal za to, da se v poslovne prostore Kidričeve ulice naseli oziroma postavi dejavnosti, ki jih občani potrebujejo za vsakdanje življenje. "Prevetriti je treba odlok o namembnosti poslovnih prostorov in ugotoviti, ali še ustreza izzivom časa in spričo velikega števila trgovskih centrov, ki so za starejše občane težko dosegljivi, ponuditi osnovno preskrbo v poslovnih prostorih mesta."

Med svojimi nalogami pa je izpostavil še oceno, "kje lahko Mestna občina koper subvencionira deficitarne dejavnosti, kljub dejstvu, da je najem poslovnih prostorov gospodarska dejavnost." Med drugim se bo zavzemal za ponovno ovrednotenje Prešernovega trga in aktiviranje obstoječih poslovnih prostorov "z dejavnostmi, ki bodo privabile ljudi".

Kot je dodal, bi morali po njegovem mnenju prekiniti s prakso podnajemov. Zaradi neugodnih okoliščin, ki vplivajo na poslovne prostore, npr. trgovski centri, pomanjkanje parkirnih mest, skromna ponudba, neenakomerno porazdeljene prireditve, pa bi morali poslovni prostori v koprskem mestnem jedru soditi prej v socialno kot pa ekonomsko kategorijo, je še dodal Ražman.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
TOPO GIGGO |  21 .02. 2020 ob  11: 30
@Olgo Franco - gostincev v strogem centru ni že 16 let, od dneva ko jih je tvoj karizmatični vodja, oziroma idol zatrl vse,....TAMBURO!!
max |  20 .02. 2020 ob  18: 50
glede na socialno naravo oddaje, pa predlagam , poleg brezplačne najemnine seveda, še ene 3000 evrov mesečne donacije s strani MOK za vsakega najemnika, da bo to res socialno. BRAVO!!!
max |  20 .02. 2020 ob  18: 46
Komisija, hmmm ;se vidi že na daleč , da imajo ogromno iskušenj in bodo pri svojem delu sigurno uspešni, Loggio bodo dali v najem nekomu, ki bo ob naročilu kapucina, dobil brezplačno vodo, biškotek in v ozadju komorni ansambel ,ki bo igral namesto radia capris, ob večerih se bo bralo poezijo, stene lokala bodo krasile slike svetovnih umetnikov, stregli pa bodo kvalificirani kelnerji, v popolni slovenščini v belih rokavicah, z opravljenim izpitom za latteart, somelier 3, in bodo znali miže sfilirat ribo.
Olgo Franco |  20 .02. 2020 ob  17: 33
Prosim te Ales, ce lahko razsiris komisijo se z Šucem pa Draščičem... ta dva sta top... bodo spravli v štrajk še gostince v centru...