ZRAK NA PRIMORSKEM MOČNO ONESNAŽEN: Danes je bilo najhuje v Kopru in Novi Gorici, kako bo jutri?

Slovenija

V Sloveniji so danes namerili visoko onesnaženost zraka s prašnimi delci PM10, kar lahko negativno vpliva na zdravje ljudi. Še zlasti izstopa Primorska, kjer se čuti vpliv onesnaženega zraka iz Padske nižine, je za Radio Koper pojasnila Janja Turšič z Agencije za okolje.

Obala je te dni ovita v meglo. Na fotografiji Portorož.

Danes dopoldan so na Primorskem namerili povišano raven delcev nad mejno koncentracijo 50 µg/m3 v Kopru (93 µg/m3) in Novi Gorici (83 µg/m3). Po besedah Turšičeve bodo zelo visoke koncentracije prašnih delcev v primorskih mestih vztrajale cel dan.

Po napovedih Agencije za okolje danes pričakujemo visoko onesnaženost zraka s prašnimi delci v Novi Gorici, Zagorju, Trbovljah in Celju, drugod bo onesnaženost zmerna. Jutri pa je pričakovati zmerno onesnaženost zraka le v Novi Gorici, drugod bo ta nizka. Jutri naj bi se ob okrepljenem severovzhodnem vetru izboljšala kakovost zraka.

Povišana raven delcev v zraku je značilna zlasti za zimski čas, ko se onesnaževanju zraka zaradi prometa pridružijo še drugi viri, kot so neugodni klimatski pogoji in kurišča. Kot smo že poročali, se z onesnaženostjo zraka srečujejo tudi v Trstu, kjer so mestne oblasti omejile promet skozi mesto in občane pozvale, naj domove ogrevajo do največ 18 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  21 .02. 2019 ob  18: 02
-1
Stanujete v strnjenem naselju?
Prognostik |  21 .02. 2019 ob  17: 58
Sosed kuri na vrtu?
Prognostik |  21 .02. 2019 ob  17: 55
Vas peče grlo?