ZORAN PAVIĆ: "V Ankaranu do sedaj ni bilo bistvenega napredka in preveč denarja se je porabilo za nepotrebne stvari"

Ankaran

Zoran Pavić je bil minula štiri leta občinski svetnik v Občini Ankaran in zdaj kandidra za ankaranskega župana. Kot nam je pojasnil, nikoli prej ni bil vpet v nobeno politično zgodbo. "V stranki Slovenija za vedno sem bil izvoljen za svetnika in tvorno sodeloval tudi z županom. Bil sem prisoten na skoraj vseh sejah. Logično nadaljevanje pa je, da zdaj kandidram za župana," je pojasnil v pogovoru, v katerem nam je obenem razkril, kje vidi glavna področja, kjer bi lahko v Ankaranu naredili še veliko.

Zoran Pavić, kandidat za župana Občine Ankaran

Ob delu je dokončal študij prava. Je poročen in ponosen oče štirih otrok, dveh sinov in dveh hčera. Pred štirimi meseci je postal dedek. V Ankaranu živi že 36 let.

56-letni Zoran Pavić je obiskoval srednjo železniško šolo v Mariboru, kjer se je izobrazil za prometnika. Takoj po končanem šolanju se je leta 1981 zaposlil na železniški postaji v Kopru, kjer je  zaposlen še danes. "Vedno sem bil zaposlen v isti službi, znotraj katere sem napredoval. Nikoli nisem napisal nobene prošnje," razkriva. Na železnicah je bil najprej zaposlen kot prometnik. "Občasno sem delal tudi kot zastopnik takratnih Jugoslovanskih železnic v Luki Koper. Kasneje pa tudi kot tehnolog in vodja delovne enote za cel Koper, nato pa še sekcije za tovorni promet za celo Primorsko. Trenutno delam kot koordinator v družbi Tovorni promet," pove.

Pavić že celo življenje dela na železnicah ter dobro pozna razmere v pristanišču.

Pavić je zelo dober poznavalec razmer na Slovenskih železnicah in v Luki Koper. "Z Luko Koper dobro sodelujem  v njej se je zamenjalo že precej uprav, poznam pa tudi druge njihove vodilne," pojasnjuje. "Poznam območje Luke Koper in težave, s katerimi se soočamo mi in oni. Akti med železnico in Luko so nastali na mojem računalniku, ta tematika mi je blizu in mi bo zato kot županu lažje razumeti razvoj in potrebe Luke Koper," doda. Zaveda se, da je v pristanišču zaposlenih veliko delavcev iz Ankarana ter Kopra in da je veliko družin odvisnih od njega, "zato je zaviranje razvoja Luke veliko hazardiranje."

Pavić: "Zaviranje razvoja Luke Koper je veliko hazardiranje."

"V Ankaranu do sedaj ni bilo bistvenega napredka"

Od njegovega prihoda v Ankaran do danes v občini ni bilo bistvenega napredka, priznava. "Razen tega, da so se urejale razmere v kampu, se drugje bistveno niso. Sedanja Sv. Katarina, nekdanja 'beograjska plaža', je bila nekoč zanimiva za turiste in imela neko dodano vrednost. Danes ne živi, tam so druge dejavnosti in smo danes tam na slabšem," ocenjuje.

Pavić se zavzema za prost dostop do morja.

"Obala mora biti dostopna vsem državljanom"

Po njegovem mnenju se je bistveno uredilo področje Adrie Ankaran, "še veliko pa je za urediti  zlasti sprehajalne poti ob morju. Pa dejstvo, da je območje nerazsvetljeno in niso prosti prehodi za pešče, pa da obala ni dostopna vsem državljanom. To je slabost, ki jo je treba rešiti in mi ni jasno, da to še ni rešeno."

Kot dodaja, mu ni všeč niti dostop do plaže Valdoltra. "Veliko je postavljenih ramp, ki nikdar niso dobrodošle in jih je treba nujno odstraniti, da se bo omogočilo prost dostop do morja tako domačinom kot turistom. Jasno je, da je treba vzdrževati red, a na druge načine, z ozaveščanjem, nadzorom in podobno," je jasen.

Pavić: "Razmere so se urejale v kampu, drugod pa ni bilo bistvenega razvoja."

Pavić: "Štiri leta je dolgo obdobje in za ustanavljanje občine in organov je bilo porabljenega preveč časa. To bi se lahko naredilo v enemu ali dveh letih, nato pa je treba začeti delovati. Zakaj je treba delovati? Zato, ker je denarja dosti. Razumem občine, ki denarja nimajo, ampak naša občina ga ima ogromno. In ko je denarja preveč, se začnejo delati napake, če nimamo občutka za denar. Začne se ga porabljati neracionalno."

"Ankaran ima ogromno denarja, a nima česa pokazati"

Proračun Občine Ankran za letošnje leto znaša 13 milijonov evrov. "V štirih letih je imela Občina Ankaran povprečno osemmilijonski letni proračun, kar je skupaj 40 milijonov evrov." Polovico od tega je bilo treba nameniti za nujne stvari, šolstvo, zdravstvo, plače, administracijo in podobno. Ob tem torej ostane štiri milijone evrov letno za investicije "in upravičeno se vprašamo, kje je denar. Kaj je možno narediti za 8 ali za 16 milijonov evrov? Marsikaj. Trenutno ne moremo pokazati ničesar. Razen določenih zakrpanih cest, parkirišč, kakšne pešpoti na plaži ... A to so majhna sredstva. Mislim, da je preveč denarja porabljenega za nepotrebne stvari," meni Pavić.

Deli novico:

Ankarančani |  16 .11. 2018 ob  23: 54
11
si boljšega župana kot gospod Strmčnik ne bi mogli zaželeti!!!
@@miza |  16 .11. 2018 ob  21: 49
-7
V tem pismu je čista resnica.
Skalpel |  16 .11. 2018 ob  16: 07
-7
PAVIĆ ŽUPAN ANKARANA.
@miza |  16 .11. 2018 ob  16: 06
-7
Kaj ste začeli izgubljati tla pod nogami? G.Paviću ni potrebno nobeno "pokvarjeno pismo".Ekipa RIA nam nenehno vsak dan polni nabiralnike z samimi pamfleti. G.Pavić pelje čisto in kulturno kampanjo. Ves kaj se dogaja krajani so odprli oči in dobro spremljajo dogajanja v kraju.
miza |  16 .11. 2018 ob  14: 38
Po Ankaranu kroži neko pokvarjeno pismo oz obvestilo, zaq očrnitev zdajšnjega župana. Pokvarjen svet, ki se hoče okleniti oblasti v Ankaranu. NE NASEDAJTE FLOSKULAM. To pismo je pokvarjeno in izprijeno da takšne mere, da se ne da povedati. Pa še anonimno je. Mislim, da tu sodeluje g. Pavić, ki hioče pod vsako silo priti na oblast. Oseba brez primere. Zbudite se Ankarančani.
@Edini |  16 .11. 2018 ob  10: 21
-4
Strinjam se da je Strmčnik retorik in v tem soočanju v veliki prednosti kot aktualni župan. Biti cinik do protikandidatov ni bilo fer ker oni niso bili do njega. No, to je Strmčnikova kultura in način.
Edini |  15 .11. 2018 ob  18: 54
13
pravi kandidat za župana je Gregor Strmčnik. Ni idealen, a je daleč najboljši od vseh kandidatov.
Brez njega tudi občine, s katero se sedaj želijo okoristiti drugi kandidati, ne bi bilo. Ja, lepo je zajahat osedlanega konja, a ne?
V njegovem mandatu je bilo veliko narejenega, zato mu dajem glas za naprej.
Jani |  15 .11. 2018 ob  16: 38
-8
Proti kandidati Strmčnika so bili preprosti, življenski in ne napiflani.
miza |  15 .11. 2018 ob  14: 13
Pavić in Kljun nista sposobna voditi nobeno občino, tudi Ankaranske ne. Njuni odgovori so bili puhli in brez vsebine. Nista povedala nič kar že ne bi bilo storjeno. Eden ne mara niti pokopališča, pa kaj si predstavlja.
Skalpel |  15 .11. 2018 ob  12: 03
-6
PAVIĆ ŽUPAN ANKARANA.
Joža |  14 .11. 2018 ob  23: 01
Včeraj sta Klun in Pavič dokazala dve stvari:
1. Da nista zrela za funkcijo župana
2. Da je prvi program prepisal, drugi pa pravi, da je nepotreben.
Poveri noi, če prideho taki na oblast.
Andrej |  14 .11. 2018 ob  22: 42
Matoz, Boris in Janša morajo dobiti vilitve v Ankaranu, da bodo lahko obljubljene ankaranske parcele dali Madžarom.
1