ZNANA PRIMORSKA DRUŽINA OHRANJA NAČRTE: V Seči namerava postaviti hotel in 11 počitniških hišk

Piran

V družbi P&P družine Polič kljub zapletom v preteklosti še vedno ohranjajo načrte za postavitev hotela na območju nekdanje tovarne Droga v Seči. Poleg hotela z 80 enotami bi postavili še 11 počitniških hišk, obenem pa bi ohranili vse spomeniško zaščitene objekte. Pred samo gradnjo bo sicer treba spremeniti občinski podrobni prostorski načrt.

V P&P so območje, kjer naj bi stal nov hotel, od Droge odkupili že leta 2001. Leta 2005 je bil sprejet lokacijski načrt za polotok Seča, ki velja še danes in pod katerega spada tudi omenjeno območje. V sami družbi pa so do konkretnejših zamisli, kaj bi tam realizirali, prišli leta 2009 ob selitvi svojega sedeža v bližnjo Lucijo, je spomnil Peter Polič. Tedaj so veliko dela vložili v izdelavo študij o sami destinaciji in o tem, kaj bi lahko umestili v to območje, vendar takratni župan za projekt ni imel posluha in se tako z lokalno skupnostjo niso uspeli ničesar dogovoriti.

Trenutno imajo v načrtu postavitev hotela z 80 enotami ter še enajst hišk iz značilnega belega kamna ter z vrtičkom oz. bazenom in pogledom na Sečoveljske soline. Pri tem bi ohranili osrednji tovarniški objekt ter vse spomeniško zaščitene objekte, pravi Polič. Načrte za enega od teh objektov so že uskladili z območno enoto zavoda za varstvo kulturne dediščine, za uresničitev vseh svojih načrtov pa ciljajo na spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN).

Peter Polič

Z načrti se jim sicer ne mudi, saj turizem ne predstavlja njihove glavne dejavnosti. Če bodo zmogli, bodo projekt izpeljali sami, sicer pa bodo iskali tudi partnerje. Za razliko od leta 2009, ko so že pridobili nekatere svetovno znane potencialne investitorje, a se je zaradi "politike" zapletlo, pa projekt snujejo tako, da ga bodo lahko izpeljali z ali brez zunanjega investitorja.

O sami vrednosti investicije je po besedah Poliča sicer že prezgodaj govoriti, saj morajo prej imeti zaključeno natančno idejno zasnovo. Sicer pa se kot domačini, ki razumejo lokalno okolje, nagibajo k temu, da bi ohranili čim več že obstoječih objektov, kot sta nekdanji mlin in nekdanja upravna stavba Droge.

Polič je priznal še, da je v trenutnih razmerah, ko se v piranski občini "ne sme nič zgoditi", tvegano govoriti o časovnici, zlasti pri sprejemanju OPPN. Po sprejetju le-tega bodo lahko šli v pridobitev gradbenega dovoljenja, po optimističnem scenariju pa Polič računa, da bi čez dve leti že lahko realno računali, da se iz projekta kaj naredi.

Ureditev območja bodočega hotelskega kompleksa pa je neločljivo povezana tudi z ureditvijo samega Jernejevega kanala. Polič je ob tem zavrnil namigovanja, da se je k ureditvi ribiškega pristanišča pristopilo zato, ker si nekdo želi graditi hotel. "To je malo smešno," je pripomnil, a obenem priznal, da bi bilo na tak ali drugačen način nujno sanirati obstoječe stanje, saj nevarnost za okolje predstavljajo tako zapuščena in na črno privezana plovila kot lastniki nepremičnin neposredno ob kanalu, ki večinoma nimajo urejenih niti greznic niti malih čistilnih naprav.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .09. 2019 ob  19: 12
Kaj Poliči so Primorci? Od kdaj pa?