KAKO KAŽE HITRI CESTI JAGODJE-LUCIJA? Napredka v pogovorih z lokalno skupnostjo ni, s pomisleki tudi istrski župani

Piran

Dars je letos sklenil eno kupoprodajno pogodbo za pridobitev zemljišč na predvideni trasi hitre ceste Jagodje-Lucija, skupno pa so doslej pridobili 92 odstotkov zemljišč. Istrski župani, ki že dalj časa opozarjajo na problematiko tranzitnega prometa proti Hrvaški, pa so znova poudarili potrebo po čimprejšnji izgradnji ceste Koper-Dragonja.

Od spomladi napredka v pogovorih z lokalno skupnostjo glede hitre ceste Jagodje-Lucija ni bilo, zadevo pa zdaj usklajuje ministrstvo za infrastrukturo, so pojasnili v Družbi za avtoceste v RS (Dars). Za dinamiko same gradnje velja marca lani na vladi sprejet načrt vlaganj v promet in prometno infrastrukturo za obdobje 2018-2023, so še navedli. V omenjenem načrtu, ki do leta 2023 predvideva skupno 5,89 milijarde evrov investicij v infrastrukturo, sicer še niso zagotovljena niti sredstva za dokončanje hitre ceste Jagodje-Lucija niti za hitro cesto med Šmarjami in mejnim prehodom Dragonja.

Tako v piranski občini, ki ni podala soglasja k predvideni trasi, kot tudi v drugih istrskih občinah sicer že dalj časa niso naklonjeni rešitvi izgradnji hitre ceste Jagodje-Lucija brez sočasne izpeljave projekta hitre ceste Koper-Dragonja. Pomisleki gredo v smer, da izgradnja ceste do Lucije brez sočasne izvedbe sodobne hitre ceste med Koprom oz. Šmarjami in Dragonjo težav ne bi rešila, ampak bi samo prestavila prometni zamašek. Izvedba hitre ceste Koper-Dragonja je še bolj nejasna, saj zanjo še ni pripravljen niti državni prostorski načrt.

Problematika tranzitnega prometa proti Hrvaški je bila sicer tudi na dnevnem redu torkove koordinacije istrskih županov. Ti so vnovič poudarili stališče, da je prvi korak za rešitev tega vprašanja čimprejšnji začetek gradnje hitre ceste med Koprom oz. Bertoki in Dragonjo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .09. 2019 ob  08: 33
Bodo naši poslanci zlobirali v Ljubljani sredstva za hitro obalno cesto. He, he. Brez skrbi prav nič ne bodo storili za nas, ampak bodo samo v miru vlekli svoje plače.