ZNAMENITEGA OTOKA NE BODO ZAPRLI: Ga bodo pa spremenili v luksuzno turistično destinacijo

Trendi

Indonezija je odpovedala načrte, da bi prihodnje leto začasno zaprla znameniti otok Komodo, na katerem se prosto gibljejo največji kuščarji na svetu, komodoški varani. Namesto tega bodo omogočili ekskluziven dostop tistim, ki so za izkušnjo pripravljeni seči globlje v žep, so sporočile lokalne oblasti.

Na srečanju več članov indonezijske vlade in guvernerja tamkajšnje province Vzhodna Nusa Tenggara v ponedeljek so sklenili, da bodo otok spremenili v luksuzno turistično destinacijo, je sporočil tiskovni predstavnik guvernerja Semuel Pakerang.

Pojasnil, na primer o višini vstopnine, niso podali. Vstopnina na otok, ki ga mesečno obišče okoli 10.000 ljudi, je trenutno 10 dolarjev. Lani je guverner predlagal zvišanje vstopnine na 500 dolarjev, a so predlog zaradi ogorčenja opustili. Guverner naj bi sicer razmišljal tudi o omejitvi števila obiskovalcev na 5000.

Sprva so oblasti nameravale z letom 2020 za 366 dni zapreti znameniti otok. Z ukrepom so želeli zaščititi komodoške varane ter občutljiv ekosistem. V času zaprtja otoka bi izvedli tudi različne ukrepe za ohranjanje ekosistema, kot na primer sajenje dreves.

Otok Komodo je del nacionalnega parka, ki ga sestavljajo tudi drugi otoki, na katerih skupno živi okoli 5000 varanov. Ostali otoki bi sicer ostali odprti za turiste. Ogromni kuščarji zrastejo do tri metre dolžine in tehtajo več kot 70 kilogramov. Čeprav veljajo za agresivne, redko napadejo ljudi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija