ZMAGOVALCI IZBRANI: Laskava naslova sta prejela klet Vinakoper in Arsen Jurinčič (FOTO)

Koper

Na natečaja za Županovo vino in oljčno olje se je letos prijavilo veliko število vinarjev in oljkarjev. Strokovno komisijo je med vini najbolj prepričal Capris refošk 2015 iz kleti Vinakoper, laskavi naslov Županovo oljčno olje pa je prejelo oljčno olje Jasa 2019, ki ga je pridelal Arsen Jurinčič.

V koprski protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška-Asiškega so včeraj razglasili zmagovalce natečajev za Županovo vino in oljčno olje 2020. Zanimanja za natečaja je bilo med vinogradniki in vinarji ter pridelovalci oljčnega olja iz Mestne občine Koper veliko. Na natečaj za Županovo vino se je letos prijavilo 20 vinarjev z rekordnim številom 40 vzorcev vina sorte refošk in malvazija. Na natečaj za Županovo oljčno olje pa se je kljub lanskoletni slabi oljkarski letini prijavilo kar 18 oljkarjev s 24 vzorci oljčnih olj.

Osemčlanska strokovna komisija, ki je ocenjevala oljčna olja, je z največ točkami in posledično z naslovom Županovo oljčno olje 2020 nagradila oljčno olje Jasa 2019, ki ga je pridelal Arsen Jurinčič iz Boršta. Naslov prvega spremljevalca je prejel Janko Bočaj, sicer lanskoletni zmagovalec natečaja, za oljčno olje Stara kortina 2019, naslov 2. spremljevalca pa Danjel Sabadin za oljčno olje Sabadin 2019. Poleg tega so podelili 21 zlatih in tri srebrna priznanja.

Med vini pa je petčlanska strokovna komisija z naslovom Županovo vino 2020 okronala Capris refošk 2015, ki so ga pridelali v Vinakoper, poleg tega pa 19 vzorcev vin nagradila z zlato, 21 vzorcev pa s srebrno medaljo.

Da sta vinarstvo in oljkarstvo pomembni panogi v destinaciji Koper, je poudaril tudi župan Aleš Bržan, ki je izredno vesel, da so v koprski občini številni vrhunski vinarji in oljkarji, ki so se s svojimi izdelki prebili na svetovno tržišče. Ob tem je čestital vsem udeležencem in jim zaželel še veliko uspehov. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  25 .01. 2020 ob  21: 50
Bržan grobar občine Koper