ZMAGA NA BARCOLANI V SLOVENSKE ROKE: V zmagoviti zasedbi je bil tudi Roglič (FOTO, VIDEO)

Trst

Slovenski olimpijec Gašper Vinčec je z jadrnico Way of Life presenetljivo zmagal na 51. Barcolani v Tržaškem zalivu, največji regati na svetu s skupinskim startom. Član posadke je bil tudi najboljši slovenski kolesar Primož Roglič. Odlični kolesar je bil del ekipe, ki jo je vodil Vinčec, dvakratni olimpijec v razredu finn. Na OI v Atenah 2004 je osvojil 20., v Pekingu 2008 pa sedmo mesto.

Way of Life je skrajšano regato dobil v času ure, 54 minut in 10 sekund. Druga je bila črnogorska posadka Shining, ki je s krmarjem Milošem Radonjićem dobila sobotno izvedbo regate Na Barcolano iz Slovenije. Tretja je bila posadka jadrnice Scorpio, četrta pa Adriatic Europa Dušana Puha.

Po podatkih organizatorja je nastopilo 2015 jadrnic, kar je sicer manj od lanske rekordne izvedbe, ko je nastopilo 2689 posadk. Za letos so se organizatorji odločili omejiti število jadrnic na 2600.

#Barcolana51 in ????

Posted by Barcolana on Sunday, October 13, 2019

V zmagoviti zasedbi je bil tudi Roglič, letošnji zmagovalec dirke po Španiji in nekdanji smučarski skakalec, ki je športno zablestel v kolesarstvu. Tako mu je ob številnih uspehih v kolesarstvu v letošnjem letu zdaj uspel tudi velik met na barkovljanki.

Tudi Vinčec je bil izjemno vesel zmage, svoje prve na Barcolani, ki pa ni bila pričakovana. Osemintridesetletni Koprčan je lastnik 24-metrske Way of Life, od sredine leta pa ima v najemu tudi jadrnico Morning Glory, ki je slabe tri metra daljša in velja za eno najhitrejših jadrnic na svetu. A zaradi pravnih zapletov med lastnikom in prejšnjim najemnikom - spor se rešuje na sodišču - s slednjo danes ni mogel izpluti. Vinčec pa je kljub temu posadko na Way of Life uspešno vodil od starta do cilja v edinih pogojih, v katerih se je lahko nadejal zmage - brezvetrju.

Way Of Life finish line

Way of Life taglia la linea del traguardo della #Barcolana51 ????

Posted by Barcolana on Sunday, October 13, 2019

Večina jadrnic je namreč po znaku za start in topovskem strelu tako ostala skorajda na mestu, tudi največje tekmice Vinčeca na regati. Slednji se je ob uvodu vse bolj oddaljeval od tekmecev, imel na prvi boji zelo veliko prednost, ki jo je nato v skrajšani regati brez težav ohranil do cilja.

Pridružil se je dvema dosedanjima slovenskima zmagovalcema, ki sta skupaj slavila petkrat. Najuspešnejši slovenski krmar na Barcolani Mitja Kosmina, ki je lani štirinajstič zasedel drugo mesto, ima štiri zmage na barkovljanki, Dušan Puh pa eno iz leta 1994 z jadrnico Fanatic. Kosmina je med letoma 1995 in 1997 trikrat zmagala z Gaia Legend, zaradi tega pa je slovenska posadka pokal prejela tudi v trajno last, leta 2009 pa je bil prvi z Maxi Jeno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .10. 2019 ob  07: 37
Bravo fantje! Barcolana je spet naša! Trst je naš!
Eho |  13 .10. 2019 ob  22: 23
-1
Gašper.......car carjev.........
Živaj |  13 .10. 2019 ob  18: 46
Odličen članek! Ampak identičnega sem prebral pred 4 urami na rtvslo portalu...