ŽIVILA IZ ŽUŽELK NA VOLJO TUDI ŽE V KOPRU: Bodo nadomestila mesno prehrano? (ANKETA)

Koper

Po tem, ko je Evropska komisija odobrila žuželke kot "novo živilo" Evropejcev, so nekateri to razumeli kot zeleno luč za vnašanje žuželk in njihovih ličink v različna živila, bodisi cele ali pa zmlete v obliki prahu. Hrano iz žuželk lahko najdete tudi na policah nekaterih obalnih trgovcev.

Pod pripovedjo o domnevni škodi, ki jo delajo ljudje že s samim dejstvom svojega obstoja na planetu Zemlja, prodira po Evropi ponudba hrane iz žuželk in njihovih ličink. Z uživanjem te vrste hrane naj bi se znebili krivde, ker smo ljudje po večini mesojedi, s čimer pa naj bi planetu delali veliko okoljsko škodo. To krivdo bi si lahko po mnenju nekaterih zmanjšali s tem, da namesto mesa začnemo jesti insekte – pri tem je vprašanje, ali smo, kot na primer ptiči, naravno prilagojeni za to hrano, drugotnega pomena.

A nič boljši niso naši hišni ljubljenčki; njihova biološka potreba po mesni hrani je 'kriva', da zaužijejo približno 20 odstotkov svetovnega mesa in rib. Tako naj bi pasja in mačja hrana povzročala kar četrtino okoljskih vplivov proizvodnje mesa, kar je za nekatere nesprejemljivo.

A vendar ni vse tako pesimistično, saj je prehrambna industrija odkrila insekte. Hrano iz ličink muh smo zasledili tudi na policah nekaterih koprskih trgovcev. Zaenkrat gre za pasjo hrano tuje blagovne znamke, ki naj bi bila za pse zelo hranljiva in lahko prebavljiva, v njej pa so ličinke muh črnih vojakov (Hermetia illucens), ki jih gojijo na Nizozemskem. Tako se Slovenija pridružuje ponudbi drugih držav, kot na primer ZDA in Nemčije, kjer je, denimo, na voljo tudi pasja hrana iz hroščev.

Ali bo hrana iz insektov res rešila planet? Pregledali smo njeno sestavo. Ta, ki smo jo našli v eni izmed koprskih trgovin, vsebuje poleg ličink muh še 18 dodatnih sestavin, med njimi morske alge, laneno seme, paradižnikovo omako, posušeno bučo in korenje ter deset prehranskih dodatkov v obliki vitaminov oz. mineralov. Iz embalaže žal ni razvidno, kolikšen 'ogljični odtis' povzroča proizvodnja teh kar 28 dodatkov, ki so jih primešali mušjim ličinkam.

Kaj pa o insektih v prehrani menite vi? Se bodo znašli tudi na vašem krožniku?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .05. 2023 ob  14: 30
Vse po planu agende 2030
Ištrijan |  30 .05. 2023 ob  10: 02
Kar naj jih je Urška bruseljska in evropski vrtnar Borrell. EU greznica!
ManofSteel |  30 .05. 2023 ob  09: 33
-2
Pozabil si dodati komunistične zombije, ki ti vse to vsiljujejo. Dokler jih volite je prav tako.
hribi |  29 .05. 2023 ob  19: 27
30
Pedofili, LGBTQ, nekrofili, žužkojedci... Zgleda da mi normalni imamo vedno manj prostora na tem planetu.
manemebasat |  29 .05. 2023 ob  18: 15
33
Gnusno in toksicno!