Žito in Mlinotest nič več lastniško povezana

Družba Šumi nepremičnine, ki je v 100-odstotni lasti Žita, je družbi Fin Vita prodala 17 odstotkov Mlinotesta, od Fin Vite pa kupila 9,14 odstotka Žita, so sporočili iz Žita, S tem se, kot kaže, končuje dolgoletna prevzemna zgodba med Žitom in Mlinotestom, navajajo spletne Finance.

Družba Šumi nepremičnine je družbi Fin Vita v lasti Mirana Kovača prodala 597.162 delnic Mlinotesta. Za delnico je Fin Vita odštela 2,531 evra ali skupaj 1,51 milijona evrov. Šumi nepremičnine pa je kupila 32.533 delnic Žita po ceni 57 evrov na delnico in za posel odštela 1,85 milijona evrov.

Žito tako zdaj razpolaga z 3046 lastnimi delnicami, kar skupaj z delnicami, ki jih je kupila njena odvisna družba Šumi nepremičnine, predstavlja 10 odstotkov lastnih delnic, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze še sporočili iz Žita. Ta sodi med 15 podjetij, v katerih želi v okviru prvega privatizacijskega svežnja država prodati svoj delež.

Žito se je sicer zanimal za nakup skoraj polovičnega deleža v Mlinotestu. Lastnica ajdovskega podjetja, družba Vipa Holding, je namreč zašla v težave, pri tem ji je delnice družb v njeni lasti zarubila Gorenjska banka, ki jih je sprva želela prodati, nato pa zanje podala odlog izvršbe.

V Mlinotestu so namreč izpostavljali nujnost ureditve lastniških razmerij ter načina vstopa strateškega lastnika. Načrti Žita jim niso dišali. Če bi potem nekdo, ki želi uničiti mlevsko in pekarsko industrijo v Sloveniji, kupil Žito, bi mu namreč s predhodno konsolidacijo dveh največjih slovenskih mlinarsko-žitnih podjetij olajšali apetite.