Židan: Možna tudi uvedba davčnih blagajn

Vlada ni povsem opustila ideje o uvedbi davčnih blagajn. Zdajšnji sistem, ki onemogoča brisanje računov, že daje rezultate, če ne bo želenega učinka, pa bi tudi v Sloveniji uvedli podoben sistem, kot ga ima Hrvaška, je pred sejo vlade povedal kmetijski minister Dejan Židan. Po njegovih besedah so si na vladi glede uvedbe davčnih blagajn enotni.

S 1. julijem je v Sloveniji začel veljati ukrep obvezne uporabe računalniškega programa ali elektronske naprave, ki ne omogoča brisanja, popravljanja ali kakršnegakoli spreminjanja izvornega zapisa, shranjenega v napravi ali na drugem mediju, brez hrambe prvotnih podatkov in vseh poznejših sprememb. Vendar pa predvsem sindikati, a tudi delodajalci, menijo, da ukrep ne zajema vseh poslovnih subjektov, ki poslujejo z gotovino, zato se zavzemajo za davčne blagajne po hrvaškem vzoru.

Doslej vlada nadgraditve sistema ni načrtovala

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v začetku septembra socialnim partnerjem obljubila, da bo vlada po izteku treh mesecev preverila učinke julija uvedenega ukrepa ter po potrebi razmislila o popravkih.

Gotovinsko poslovanje nadzirata davčna in carinska uprava, ki sta v preteklih dveh mesecih opravili 10.000 preventivnih obiskov ter 3600 davčno inšpekcijskih nadzorov. Trenutno poteka pozivanje davčnih zavezancev za predložitev izpisa podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju, med ugotovljenimi nepravilnostmi pa omenjata pomanjkljive evidence, neizdajanje računov ali izdajanje nepopolnih računov.

Sodelujejo lahko vsi potrošniki

Dejavno pa lahko sodelujejo tudi vsi potrošniki, ki imajo možnost prejeti račun poslati Davčni upravi RS (Durs) preko sporočila MMS ali elektronske pošte. Doslej so prejeli 1555 takšnih sporočil, potrošniki pa jih lahko pošiljajo še naprej. Učinki sprememb zakonodaje na področju gotovinskega poslovanja bodo znani novembra, so danes sporočili iz Dursa.

Vlada sprejela program boja proti sivi ekonomiji

Vlada bo sicer danes med drugim sprejela program boja proti sivi ekonomiji. Ker se nekateri ukrepi že izvajajo, bodo nekatere učinke že lahko predstavili na novinarski konferenci po seji. Za zdaj je Židan dejal, da so "številke presenetljivo dobre".

Minister Židan se je v izjavi novinarjem pred začetkom seje opredelil se je tudi do napetosti v koaliciji ob pripravi proračuna za prihodnje leto. "Povišani toni pred sprejemanjem državnega proračuna so folklora ne le v Sloveniji temveč tudi v drugih državah," je dejal in izrazil prepričanje, da bo proračun tokrat temeljil na gospodarski rasti in na tem, kar so sindikati predstavili. Obetati si je torej mogoče močan udarec po sivi ekonomiji in boljše delo na področju črpanja kohezijskih sredstev.

Glede upravljanja podjetij v državni lasti Židan pričakuje, da bodo šli ukrepi vlade v smeri profesionalnega, ne pa političnega upravljanja. Edino merilo mora biti usposobljenost voditi gospodarsko družbo, torej tudi kompetence, ne pa pripadnost kakšni politični stranki ali visok položaj v vladi oz. DZ, je zahteval.

Ali je Gašpar Gašpar Mišič primeren za položaj prvega moža Luke Koper, Židan ni odgovoril, dejal pa je, da od zdajšnjih upravljalcev državnega premoženja pričakuje upoštevanje omenjenega načela profesionalnosti. Na vprašanje, ali predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe Tomaž Kuntarič tega ne zagotavlja več, pa je odgovoril, da je treba počakati na učinke napovedanih menjav v nadzornem svetu Luke Koper.

protestnik |  12 .09. 2013 ob  19: 49
-1
Jaz poznam ekonomijo in tematiko bolje kot marsikateri diplomirani ekonomist.
@protestnik |  12 .09. 2013 ob  17: 46
izogibaj se tematike, ki je ne razumeš in pojdi raje obdelovat material
protestnik |  12 .09. 2013 ob  13: 32
-2
Primer, delas eno uro, porabis za 200€ materjala tvoja delovna ura pa je recimo 20€. Ce bos ti izstavil racun za 220€, bo drzava dobila vec kot 40€ DDV in ti bos bil za 20€ v minusu, Ti bi mora dati poseben racun, kjer je ravidno, da je 200€ materjala neobdavcenega in 20€ delovna ura, ki je obdavcena. Od tga bi dobila drzava 4€, tebi pa bi ostalo se 16€ za uro dela, to pa je ze bolje.
protestnik |  12 .09. 2013 ob  13: 28
Vse transakcije bi morale imete svojo unikatno kodo, ki jo dobijo preko interneta, kjer bi jo lahk vsakdo preveril, ce je drzava dobila davek od njega. Sicer pa treba omeniti, da drzava prevec krade denar ker ta DDV je bedarija, saj ne moras dvakrat obdavciti materjal, delo, bencin, malico, saj clovek, ki hodi delati na dom, mora zaracunati tudi pot in materjal v malico, to pa ne sme biti obdavceno, temvec samo delo.