ZGODBA, KI OROSI OČI: Inšpektor potrkal na vrata gospe, ki je "na črno prodajala" svoje vrtnine!

Slovenija

"Mati država – žalostna sem. Družba Slovenceljnev – razočarala si me," se uvodoma bere objava na družbenem omrežju Facebook, ki se je bliskovito razširila. Kot zapisuje avtorica, sama že več let kupuje lokalne izdelke pri starostnikih, ki nikakor ne želijo "kar tako pomoči", zato je edini način, da jih prepriča o tem, kako je ravno njihova dobrina tista, ki jo potrebuje.  A ko se je nekega dne ponovno oglasila pri gospe, ki jo s tem namenom redno obiskuje, jo je ta odslovila. Zakaj? Ker jo je obiskal inšpektor. Zaradi dela na črno so jo namreč prijavili njeni sosedje. 

Teh nekaj evrov, ki jih gospa - poimenovala jo je Ana - dobi na ta način, ji daje "občutek, da so nekaj naredili sami, si prislužili in jim s tem ni bilo odvzeto dostojanstvo, ker "fehtali pa ne bomo". In preden reče kdo, da nekdo, ki je v stiski - bo že vzel denar brez prodaje. Ni vedno tako. Po 15 letih terena - je ravno obratno," pojasnjuje.

Tako avtorica že vrsto let namesto hipermarketa obiskuje omenjeno gospo in še koga drugega, ob tem pa z veseljem plača tudi višjo ceno, navaja. "In četudi nimam pri njih kartice ugodnosti, ne zbiram pik - včasih le dobim velik šopek travniških cvetlic, čisto vedno pa nasmeh."

Zgodba, ki orosi oči

"In tako sem se v nedeljo ustavila pri eni od svojih "prodajalk". Stara je 83 let, na nekaj zaplatah vrta goji motovilec zame že zadnjih osem let, ko sva se dogovorili, da mi ga goji, ker ga sama ne je. Poleti pa iz nekaj sliv skuha marmelado, ki ima zame bistveno preveč sladkorja, ampak jo imajo pa radi brezdomci ali pa jo podarim kakšnemu starostniku iz mesta. Navadno "kupim preveč kruha in mleka", pa slučajno imam v avtu celo vrečko testenin, ki jih ne jem, pa čokolado v prahu in zdrob ... In mi naredi uslugo - vzame, da se mi ne pokvari v avtu," pripoveduje avtorica.

Kot pravi, se z gospo vedno pregovarjata za ceno, "saj jo komaj prepričam, da zaokroži navzgor. Tokrat ni želela nič. Pravzaprav mi je rekla, naj ne prihajam več".  

Fotografije so simbolične.

"Nikakor mi ni želela povedati, naj sem še tako silila vanjo. Sedla sem v avto. V očeh so me zaskelele solze. Kaj sem naredila narobe? Kje in kdaj sem jo prizadela," opisuje.

"Takrat se je sklonila k meni in mi zašepetala, da je imela obisk." 

Na vrata je potrkal inšpektor

"Srce se mi je ustavilo za nekaj sekund. Kako jo je našel," se sprašuje. Preprosto. "Sosedje so prijavili, da nezakonito prodaja zelenjavo. Da nima prijavljene dejavnosti. Da ne prijavi davčni. Da je to delo na črno. Da je to utaja davkov. Videli so moj avtomobil, ko so prihajali. Poslali so slike kot dokaz. Kot so povedali, da si je gospa kupila novo bundo," pojasnjuje.

Mati, država - žalostna sem. Družba Slovencljev - razočarala si me. Ne eno in ne drugo ni prvic - verjetno tudi ne...

Objavil/a Nan Ninn Kozorog dne Torek, 11. maj 2021

Na srečo je gospa dobila samo opomin, a zgodba kljub vsemu odpira kar nekaj vprašanj, ki si jih postavlja avtorica. "Smo res postali družba "fovšije", kjer je človek človeku volk? Kjer se mora Ana, ki s to prodajo zasluži manj kot stane kosilo štiričlanske družine v menzi, bati sosedov? Teh istih levih sosedov, ki imajo vozni park visoko nad slovenskim povprečjem ... Teh istih desnih sosedov, pri katerih bohoti ogromna terasa z bazenom ... Mar ne bi bilo bolje, da od Ane kupijo nekaj pridelkov ... Imajo oni kaj manj, če ima Ana nekaj evrov več," navaja.

"In po drugi strani - sprašujem tebe, država, kam smo prišli? Ne bi raje lovili večjih prekrškarjev kot starejše, ki prodajo kozarec kumaric in nekaj glav solate? Veste - sreča ni nekaj, kar se manjša, če jo deliš, ampak nasprotno. In ne, obleka ne naredi človeka, naredijo ga njegova dejanja. Ko nihče ne gleda," še zapiše.

"Zato preden prijavite FURSu Magdo, ki po bloku prodaja ročno pletene nogavice ali pa Marico s kokošjimi jajci - se vprašajte, ali boste za to res bogatejši," je zaključila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  12 .05. 2021 ob  19: 45
Ajde zdej inspektor,kdo ga je sploh klical kot druga upokojenka rompi kojoni ki nima drugega za delat kot bulit in mozgat kaj drugi delajo.
ManofSteel |  12 .05. 2021 ob  11: 52
Osebno sem tudi delal na terjatvah...na kraj pameti, da bi iskal denar za dolg od nekoga, ki nima za živet. Kje ti je moralajQuery112301610702763533236_1620812942882??
ManofSteel |  12 .05. 2021 ob  11: 51
Čemu se folk čudi...da živimo v takšni družbi? Očitno so se nekateri komaj zdaj zbudili iz kome...eni to doživljamo in opažamo že celo življenje...kalšen narod takšna politika. Fovšija na kubik
Bella |  12 .05. 2021 ob  11: 25
Zarja je prav napisala. Gospa ne cuca sredstva iz CSD, skusa sama biti se vedno ziv samostojen koristen clovek. S tem, zdrava v glavi in v rokah. Drzava spodbuja ovajanje, (prijavite soseda, ce je dobil koga na obisk?!), spodbuja bolne cloveske odnose, ki terjajo posledicno pomoc zdravnikov in farmacevtiv, beri: biznis.
Vraca se leto 1938, ko so prodani Judje pod Gestapom lovili in prijavljali Jude.
Je pac ta nas narod precej za.ukan, saj mu drugemu narediti slabo lezi...
clemente |  12 .05. 2021 ob  11: 06
pa da še tega inšpektorja vidim v faco 1x v življenju...to mi je želja velika
alfa |  12 .05. 2021 ob  09: 26
15
da bog da , da bi se takim sosedom stotero vrnila karma...banda pokvarjena špijunska
vseved |  12 .05. 2021 ob  09: 14
-28
Mislim, da je avtorica zrela za psihiatra.
Silvana63 |  12 .05. 2021 ob  08: 41
17
CHI RUBA POCO VA IN GALERA CHI RUBA TANTO FA CARRIERA. Zelo žalostno, a žal zelo resnično.
Zarja |  12 .05. 2021 ob  07: 15
37
Nej se terajo u tri materine, podgane pokvarjene . Nona pri 83 dela, da se ji ni treba klečeplazit pri csd parazitih in pol si zuasluži tole ?
kokodek |  11 .05. 2021 ob  22: 11
36
nič čudnega, saj ovaduštvo spodbuja pokvarjena oblast medtem, ko laže in krade !!! malega človeka, je treba kaznovati, veliki lopovi pa bahavo hodijo naokoli in terjajo pravico za lopovščine!!!!
hribi |  11 .05. 2021 ob  20: 26
48
Tako dela pravna država. Lopovom se izogibajo, reveže preganjajo. Osamosvojitev ima smisel.