ŽERJAVISTI TOŽIJO IPS PODJETJE: Vzrok je v neplačanih obveznostih in nezakonitih odpovedih

Koper

Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper in Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti - z ramo ob rami sta sprožila tožbe zoper izvajalca pristaniških storitev (IPS) MD-Skip. Kot so zapisali v sindikatu žerjavistov, so se za tožbo odločili zaradi neizplačanih obveznosti delodajalca delavcem ter nezakonitih odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Kot so navedli v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, je bil "izkoriščevalski" sistem IPS izmišljen in uveden v 90. letih prejšnjega stoletja, "vsa ta leta pa je Luka Koper na račun trpljenja delavcev in pod pritiskom Slovenskega državnega holdinga ter njegovih predhodnikov beležila dobičke".

"Delavcem niso pomagale niti stavke, medijski pritiski in drugi načini opozarjanja na nehumane pogoje dela ter nizka plačila. Ti isti delavci so ponovno žrtve Luke Koper in predvsem njenega večinskega lastnika - države, ki v prehodnem obdobju pretvorbe v zakonit način poslovanja nista poskrbeli za ustrezno zaščito najbolj ranljivih IPS-delavcev," so kritični v sindikatu.

Opozarjajo tudi, da se metod "izkoriščanja delavcev in kreativnih poslovnih modelov danes ne poslužujejo le v zasebnih podjetjih, ampak, kar je zaskrbljujoče, tudi tam, kjer je solastnica država", pri čemer so našteli Slovenske železnice, Petrol in Pošto Slovenije.

Od vlade pričakujejo, da čim prej sprejme vse potrebno in konča takšne prakse. "Še posebej je za državo sramotno, da se gospodarska rast napaja tudi iz podplačanih delavcev, pri čemer jo gospodje 'poslovneži' še vedno odnesejo brez posledic," so v sporočilu za javnost še zapisali v sindikatu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  26 .08. 2019 ob  08: 51
Prvi bi moral na cesto žerjavist, ki je nekaznovano ubil makedonskega delavca. Tak žerjavist nima kaj iskati v Luki Koper. Če že imamo gnila sodišča naj se ga vsaj vrže na cesto, kamor spada.
Istriano |  24 .08. 2019 ob  12: 01
Izšolajte nove žerjaviste in dajte enih pet starih na cesto, pa bo takoj mir in bodo delali.
Stric iz ozadja |  23 .08. 2019 ob  08: 43
@vseved: Ne vem, če sva brala isti prispevek... Dozdeva se mi, da je prav nasprotno: sicer tožijo "gazdo", a istočasno "jamrajo" čez neurejenost/nedorečenost zadeve zaradi neukrepanja lastnika (države) in vodilnih Luke, katerim pripisujejo krivdo za poslovanje ISP-jev. Država (lastnik) in uprava Luke NAMERNO ne zaposlujejo, ker je to bistveno višji strošek za njih, kot pa plačilo računov prejetih s strani ISP-jev (od problematike bolniških, dopustov, regresov,...). Zavedajo se, kako slednji (ISP-ji) delajo in izplačujejo, a ne ukrepajo. Dokler so dobički, jih ne skrbi.
vseved |  22 .08. 2019 ob  18: 09
Končno so dojeli, da so jih izkoriščali "gazde" in ne Luka ali država.