Zdravniki bodo 18. septembra začeli stavkati

Svet

Hrvaška sindikata zdravnikov in medicinskih tehnikov sta danes obvestila vlado, da bodo njuni člani 18. septembra ob 7. uri začeli stavko, ker so nezadovoljni svojim položajem. V sindikatih pričakujejo, da se bo stavke udeležilo vsaj 70 odstotkov njihovih kolegov, kar je približno 46.000 zdravstvenih delavcev.

Predsednik sindikata zdravnikov Ivica Babić je povedal, da bodo stavkali, dokler vlada ne bo podpisala njihovega predloga kolektivne pogodbe. V sindikatu trdijo, da vlada ni sprejela nobene izmed njihovih zahtev ter da vladni predlog kolektivne pogodbe zgolj zmanjšuje pravice zdravstvenih delavcev. Pritožujejo se tudi nad delovnimi pogoji.

Babić je poudaril, da bodo med stavko delali, kot je običajno ob nedeljah, ob tem pa izrazil upanje, da bodo državljani stavko čim manj občutili na "svoji koži". Ob nedeljah praviloma skrbijo zgolj za nujne primere.

Minister za zdravje Rajko Ostojić je po napovedi stavke dejal, da državljani ne smejo čutiti posledicm nezadovoljstva zdravstvenih delavcev. Vladni predlog kolektivne pogodbe je sicer sprejemljiv za tretji sindikat v hrvaškem zdravstvu, samostojni sindikat zdravstva in socialnega varstva.

Hrvaško zdravstvo se nahaja v velikih finančnih težavah, ki močno bremenijo državni proračun. Kot piše današnji tednik Globus, bo vlada do začetka prihodnjega leta pripravila obsežno zdravstveno reformo, da bi zagotovila nove vire financiranja in preprečila kolaps sistema.