ZDRAVJE PO-TEM: Časi kriz so vedno puščali posledice na zdravju; smo se v epidemiji covida-19 kaj naučili?

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper v sodelovanju z Gledališčem Koper organizira okroglo mizo z naslovom Zdravje po-tem, ki bo potekala v sredo, 21. julija ob 19. uri v prireditvenem prostoru Libertas, Izolska vrata 8 v Kopru, v okviru programa 28. Primorskega poletnega festivala.

V središču sproščenega pogovora bo vprašanje odnosa do zdravja po izkušnji, ki smo jo oziroma jo še preživljamo. O zdravju bodo spregovorili iz zornega kota različnih strok, disciplin in področij, ki se z obravnavo zdravja ukvarjajo in mu skušajo doprinašati temelječ na znanstveni in strokovno podprti podlagi.

Zdravje je ena najpomembnejših človekovih vrednot. Ni le odsotnost bolezni, temveč predstavlja celovito ravnovesje v interakciji s socialnim in fizičnim okoljem. Pri oblikovanju predstave o želenem uravnoteženem zdravstvenem stanju, smo običajno veliko bolj zahtevni in kritični kot takrat, ko moramo za dosego tega želenega stanja nekaj narediti. Časi kriz, vojn in epidemij so vedno puščali za seboj posledice na zdravju prebivalstva, običajno pa tudi številne zaobljube, ki naj bi v času okrevanja in prenove prinesle nove realnosti. Ali smo se tudi v času epidemije covid-19 kaj naučili? Ali bomo zmogli preseči interese posameznikov in stopiti korak naprej v sistemski krepitvi zdravja državljanov Slovenije, v sistemski preventivi ter osveščanju o zdravem in kakovostnem življenju?

Na okrogli mizi bodo razmišljali o nujnosti individualne in skupinske skrbi za zdravje in kakovost življenja, o odgovornosti države do celovitega zdravja državljanov, o mostu med fizičnim, kognitivnim in psihosocialnim zdravjem in nenazadnje o zdravju širše družbe in okolja, v katerem živimo. V diskusiji bodo skušali poiskati odgovore na nekatera vprašanja, kot so: Ali je bil spopad z epidemijo spopad z virusom ali z zdravstvenim sistemom, znanostjo, kriznim menedžmentom, komunikacijo, organizacijo ali s človeško nečimrnostjo ali politiko, kulturo in socialo?

Dogodek bo povezoval prof. dr. Rado Pišot, ZRS Koper.

V sproščenem pogovoru bodo sodelovali naslednji ugledni gostje: mag. Vesna Kerstin Petrič, dr. med., generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Ministrstva za zdravje RS, prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani, prof. dr. Mojca Ramšak, Medicinska fakulteta in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, prof. dr. Boštjan Šimunič, predstojnik Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper in Patrik Greblo, slovenski dirigent, skladatelj in aranžer zabavne glasbe, Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  17 .07. 2021 ob  17: 25
Tri faze so vsake spremembe
Najprej trpis,potem se razburjas al protestiras in nazadnje ko tudi to ne pomaga si reces ma ajde u tri p.... in nekaj ukrenes da ti je boljse.
Premalo casa je trajala kriza,glih dobro smo zaceli protestirat da bi se res kaj naucili.
Od navad ki jih imamo ljudje je tudi odvisno celotno gospodarstvo,en glup primer ce bi si s seboj vzel sendvic za zunaj pojest potem McDonalds bi zapru vrata,otroku das eno majhno igracko ko poje ista stvar
td |  17 .07. 2021 ob  10: 04
Nekaj že, ampak premalo. Nič pa se ni premaknilo na temo kako odpraviti najbolj kritične dejavnike, ki so povečevali zaplete s covidom (če odmislimo take, na katere ni možno vplivat). Najbolj riskanten je bil za take s prekomerno težo, sladkorno oz. inzulinsko rezistenco, visokim pritiskom, ... večina rešljiva s spremembo življenjskih navad. Pa bi bilo v vsakem primeru manj vseh bolezni.