ZBOGOM, ADRIA! Inšpektor ji je odvzel licenco in jo za vedno prizemljil

Slovenija

Javna agencija RS za civilno letalstvo je danes z ustno odločbo Adrii Airways odvzela operativno licenco, potem ko je vodstvo prevoznika na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj, so za STA povedali na agenciji.

Agencija je tako danes od vodstva Adrie že prejela obvestilo o vložitvi predloga za stečaj, inšpektor pa je izrekel ustno odločbo o odvzemu licence za letenje. Ta ima enako veljavo kot pisna, ki jo morajo na agenciji skladno z zakonodajo spisati v petih dneh. Adria brez operativne licence ne sme izvajati komercialnih letov, kar vključuje tako prevoz potnikov kot tovora.

Prevoznik ima poleg operativne licence, pri kateri dokazuje svojo finančno sposobnost, tudi spričevalo letalskega prevoznika (AOC), pri katerem med drugim dokazuje, da je zmožen varno opravljati lete. Kot je STA dodatno povedal direktor agencije Rok Marolt, bo agencija o AOC še odločala. Spričevalo prevozniku odvzame po likvidaciji ali na zahtevo prevoznika.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes po seji vlade kot eno od možnosti za zagotovitev letalskih povezav Slovenije s svetom navedel ustanovitev nove družbe. Marolt je za časnik Večer dejal, da je lahko postopek podelitve operativne licence novi družbi, "če bo na drugi strani partner, ki pozna svoj posel in ve kaj hoče, kakšne avione bo imel, pozna program vzdrževanja in vse evropske uredbe" zelo hiter. Da bo AOC podeljen novemu podjetju, pa utegne trajati mesec ali dva. Bo pa agencija, če bo za podjetjem stala država, kot v primeru Mariborskega letališča in DRI predlog prednostno obravnavala. "Nismo birokrati, postopek bomo izpeljali, kakor hitro je mogoče, ob predpostavki, da bodo izpoljeni vsi pogoji. Bližnjic ni," je dejal Marolt.

V Adrii so sicer v sporočilu za javnost pojasnili, da je predlog za stečajni postopek vodstvo danes vložilo zaradi insolventnosti družbe in v skladu z zakonskimi določbami, ki mu v položaju, v kakršnem se je Adria znašla, nalaga obveznost predlagati stečaj podjetja.

Pristojno sodišče ima predviden tridnevni zakonski rok, v katerem mora odločiti o začetku stečajnega postopka. Družba je tudi uradno potrdila, da je zaradi vloženega predloga za stečaj družbe odpovedala vse še predvidene lete, kar pa je bilo že prej razvidno s spletne strani ljubljanskega letališča

Da je edini možen scenarij za Adrio v trenutnem položaju stečaj, je danes presodila tudi vlada, ki za zagotavljanje letalske povezanosti Slovenije proučuje možnost vzpostavitve novega prevoznika.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija