ZASEGI V LUKI KOPER: Milijoni ponaredkov, vredni na milijone evrov

Koper

Potem ko smo v minulem tednu poročali o velikem podvigu goriške finančne straže, ki je v okviru preiskave "China shippning" zasegla dobra dva milijona kitajskih izdelkov, ki so bili namenjeni italijanskemu trgu, smo se pozanimali, kako je z zasegi različnih prepovedanih izdelkov pri nas. Največ dela imajo finančni stražniki v Luki Koper, kjer zasežejo vse od igrač do prepovedanih drog in orožja.

Leta 2015 je Finančna uprava RS (Furs) odkrila 3,2 milijona ponarejenih, nevarnih ali neustrezno izdelanih proizvodov, od tega jih je zasegla 2669, ocenjena vrednost blaga pa je znašala skoraj 29 milijonov evrov. Gre za njihovo najbolj plodno leto v zadnjem času. Najmanj dela so imeli finančni stražniki leta 2017, ko so odkrili le dobrih 194.000 ponarejenih izdelkov ter jih zasegli le 746 v skupni vrednosti štirih milijonov. V letošnjem prvem polletju pa so odkrili 202.760 ponarejenih izdelkov ter jih zasegli 259. Ocenjena skupna vrednost zaseženih ponaredkov za obdobje 2015–2019 (prvo polletje) je 81,4 milijona evrov, so nam podatke predstavili na Fursu.

Blago večinoma prihaja s Kitajske, manjši del iz Hong Konga in Singapurja. Finančna uprava pa občasno zadrži tudi proizvode iz neazijskih držav, kot na primer Turčije in Rusije. Teh je bilo v prvem letošnjem polletju za 74 kosov v ocenjeni vrednosti 30.000 evrov.

Nekaj uničijo, nekaj konča na dražbi

Kot so nam pojasnili, finančna uprava opravlja nadzor nad blagom, ki prihaja iz tretjih držav na slovensko ozemlje prek Luke Koper, Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana in Pošte Slovenije. Finančna uprava zadrži pošiljko blaga, če se pojavi sum, da se z blagom krši katera od pravic intelektualne lastnine. V primeru suma Furs zadrži pošiljko in o tem obvesti prejemnika blaga oziroma uvoznika in imetnika pravice (npr. nosilca blagovne znamke).

Nadaljnji postopek je odvisen od uvoznika blaga. Če se ta strinja z uničenjem, se blago uniči pod carinskim nadzorom, sicer pa mora imetnik pravice pred sodiščem dokazati, da so bile njegove pravice kršene. Droge, predhodne sestavine in orožje se preda policiji, ostalo neprijavljeno blago pa se proda na javni dražbi.

V Luki Koper zadržijo blago, ki prihaja z ladijskimi zabojniki po morju. Po besedah Fursa je namenjeno slovenskih podjetjem ali naročnikom v drugih državah članicah Evropske unije.

Leta 2018 odkrili kar za 50 milijonov evrov ponaredkov

Leta 2015, ko so imeli finančni stražniki največ dela, so jih najbolj zaposlile ravno pošiljke v Luki Koper. V pristanišču so odkrili 3,2 milijona ponarejenih izdelkov v skupni vrednosti skoraj 24 milijonov evrov. Tudi leto 2016 je bilo precej plodno. Odkrili so 1,3 milijona ponarejenih produktov, katerih ocenjena vrednost je znašala okrogle tri milijone evrov.

Leta 2018 je v koprsko pristanišče priplulo bistveno manj ponarejenih izdelkov, 688.592, a je bila njihova vrednost ocenjena na vrtoglavih 50 milijonov evrov. Letos je v luko prišlo 126.571 'sumljivih' izdelkov v vrednosti dva milijona evrov.

Katerega zaseženega blaga je največ?

Kot so nam povedali na finančni upravi, med zaseženimi izdelki prevladujejo parfumerija in pripomočki za nego, tehnično blago, igrače, elektronika, nakit, ure, slušalke, pripomočki za pedikuro, predmeti za gospodinjstvo (npr. rezalniki zelenjave, multipraktiki, električne metle, parni čistilci, brezžične krtače ...), daljnogledi, sončna očala in modni dodatki.

Med neprijavljenim blagom pa se znajdejo še električni skiroji, baterijski vložki, izdelki iz tekstila, obutev, vložki za čevlje, stroji za tekstilno industrijo, prevleke, električni rolerji, etuiji, pasovi, kava, zvočniki, oprema za prenosne telefone, različni kabli, električna kolesa, obeski, brivniki, otroški zvočniki ...

V koprskem pristanišču najdejo tudi orožje

Vendar pa skozi luko v Slovenijo pripotujejo tudi veliko bolj nevarne stvari. Leta 2015 so denimo zasegli 1132 kosov hladnega orožja, leto kasneje skoraj 4000 kosov hladnega orožja in dobrih 6200 kosov orožja, prikritega v druge predmete, kažejo podatki Fursa. Letos tovrstnih zasegov še ni bilo.

Med zasegi, ki so izstopali po vrednosti ali količini, so na finančni upravi izpostavili zaseg slabih 306 kilogramov heroina v letu 2018 in pa zaseg skoraj 18.000 kosov cigaret v letih 2015 in 2016.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Gustl |  11 .09. 2019 ob  08: 54
Sedaj mi nekaj ni jasno...Furs zaseže in potem proda na javni dražbi.... Če naročnik ponaredkov prodaja ni v redu, če pa Furs je pa v redu...torej v tem primeru sam smatram to za krajo ....
Prognostik |  09 .09. 2019 ob  16: 31
E gira tutto intorno alla stanza mentre si danza...