PREDSTAVILI PODROBNOSTI ENEGA NAJVEČJIH ZASEGOV DROGE V SLOVENIJI: Dva osumljenca še na begu (FOTO, VIDEO)

Kronika

Na Policijski upravi (PU) Koper so danes predstavili podrobnosti več kot leto dni trajajoče kriminalistične preiskave s področja organizirane kriminalitete. Aprila 2018 so na eni izmed ladij v koprski luki, ki je tja prispela iz Irana in preko Turčije, odkrili pošiljko več kot 300 kilogramov heroina izredne čistosti, ki je bil skrit med pošiljko lepila za keramične ploščice, o čemer smo poročali že včeraj.

Nedjan Jerman, namestnik direktorice Finančnega urada Koper, in Dean Jurič, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper

Uslužbenci Finančne uprave so po besedah namestnika direktorice koprskega finančnega urada Nedjana Jermana ocenili zabojnik, ki je prispel v koprsko pristanišče, kot tvegan in ga najprej skenirali s pomočjo mobilnega skenerja, nato pa del tovora izkrcali in pregledali celotno notranjost zabojnika. "Zabojnik je bil že kontaminiran z zelo jedko snovjo," kar je oteževalo delo tako službenemu psu kot carinikom, ki so pregledovali zabojnik, je dejal Jerman. Cariniki so morali zato pri pregledu zabojnika uporabljati maske in ga predhodno pregledati z detektorji kisika.

"Pregled je pokazal, da določene vreče v zabojniku odstopajo od drugih PVC-vrečk glede teže in oblike, tako da je bil del tovora razložen v posebnem prostoru. Sledil je pregled teh vreč in takrat je službeni pes za zaznavanje substanc potrdil, da gre za prisotnost droge. Prav tako je bil opravljen preliminarni test," je dodal Jerman. Ugotovili so, da se je v 25 PVC-vrečah nahajalo več kot 300 kilogramov heroina.

Skener

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič, so na podlagi materialnih dokazov in zasežene dokumentacije "obstajali razlogi za sum zoper konkretno določene osebe, tako da smo na podlagi naših zaprosil od pristojnega državnega tožilstva iz Kopra pridobili dovoljenje za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov."

V dneh po odkritju heroina so se začele aktivnosti, v sklopu katerih so ugotovili, da je bil "sporni kontejner po odstranitvi heroina dostavljen k podjetju prejemniku, na končno destinacijo - podjetju s sedežem na območju Ljubljane." Do tovora so pristopile najmanj tri moške osebe, "očitno z namenom, da odstranijo te sporne vreče s heroinom. Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov se je potrdila identiteta vseh treh osumljencev," je pojasnil Jurič.

Zaseženi heroin

Po tem, ko je koprsko državno tožilstvo odločilo, da je bilo zbrano zadostno število materialnih dokazov, so v torek 21. maja prijeli štiri identificirane osumljence in izvedli hišne preiskave na šestih naslovih bivanja in naslovih, ki so jih osumljeni uporabljali pri izvajanju kriminalistične dejavnosti. Preiskali so tudi njihova prevozna sredstva. "V hišnih preiskavah in prijetjih je sodelovalo več kot 100 kriminalistov in policistov koprske, ljubljanske, kranjske, mariborske in celjske policijske uprave ter specialne enote policije, ki je v nekaterih primerih izvedla nasilne vstope v prostore bivanja osumljenih," je pojasnil Jurič.

Hišne preiskave so trajale do naslednjega dne, z njimi pa so še dodatno potrdili utemeljene sume, "da se četvorka osumljencev ukvarja s tihotapljenjem večjih količin prepovedanih drog tako na ozemlje Slovenije oziroma Evropske unije kot tudi skrbi za distribucijo in prodajo prepovedanih drog na ulični ravni po Sloveniji."

Zaseženi heroin

V hišnih preiskavah so zasegli še približno 0,5 kg hašiša, 1,5 kg heroina, 1 kg konoplje, 1 kg kokaina, 300 ampul in tablet prepovedanih snovi v športu - njihovo skupno vrednost ocenjujejo na 70.000 evrov. Zasežene so bile še pištola, 2 kg substance, ki so jo uporabljali za večanje mase prepovedanih drog, ter stiskalnica oziroma preša za izdelovanje paketov prepovedanih drog.

"Po naši oceni bi zasežena količina 302 kg heroina kriminalni združbi v primeru preprodaje prinesla protipravno premoženjsko korist med 30 in 50 milijonov evrov," je povedal Jurič in ocenil, da bi iz posameznega kilograma heroina lahko pridobili 5 kg heroina, primernega za ulično preprodajo. 

Zabojnik

Osumljeni so 41-letni državljan Slovenije, sirske ter arabske republike, dva 31-letna državljana Slovenije in 37-letni državljan Slovenije. Vsi štirje imajo stalno bivališče prijavljeno na območju Ljubljane. Koprski kriminalisti so zoper štiri osumljence podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo v Kopru. V zaključni aktivnosti sta bila prijeta le dva osumljenca, dva sta na begu in je za njima razpisano iskanje. Oba prijeta osumljenca sta bila zaslišana in se trenutno nahajata v sodnem priporu. 

Po Juričevih besedah gre za enega večjih zasegov na območju Republike Slovenije. Zadnji večji zaseg sega v leto 2000, ko so v Luki Koper zasegli 357 kilogramov prepovedane droge v dveh kontejnerjih s suhim sadjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija