Zaprli spletno stran "eBay za droge"

Kronika

Ameriške oblasti so danes sporočile, da so zaprle spletno stran Silk Road in aretirale njenega domnevnega ustanovitelja zaradi očitkov, da je vodil spletni črni trg za nezakonite droge in storitve. Spletna stran Silk Road je postala razvpita v javnosti, saj so uporabniki prek nje prodajali droge, med drugim heroin, kokain in LSD.

Rossa Williama Ulbrichta, znanega kot "Dread Pirate Roberts", so aretirali v torek v San Franciscu, potem ko so zaprli njegovo spletno stran, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. Tožilstvo pa je sporočilo, da je bilo zaseženih za 3,6 milijona dolarjev bitcoinov, kar je največji zaseg te spletne valute v njeni zgodovini.

"Spletna stran Silk Road je služila kot črni trg za nezakonite droge ter druge nezakonite dobrine in storitve, ki so jih redno kupovali in prodajali njeni uporabniki," je posebni agent ameriške zvezne policije FBI Christopher Tarbell zapisal v kazenski ovadbi.

Od začetka leta 2011 naj bi Ulbricht vodil spletno tržnico, na kateri so prodajali in kupovali heroin, kokain, LSD, poleg tega pa med drugim tudi hekerske programe. Plačevalo se je z bitcoini, uporabnikom pa je bilo omogočeno anonimno obiskovanje strani.

Tožilstvo Ulbrichtu še očita, da je marca letos skušal najeti morilca, ki bi umoril nekega uporabnika Silk Roada, potem ko je ta zagrozil, da bo razkril identiteto drugih uporabnikov spletne strani.