ZAKAJ JE DOBRO JOKATI? Pomembno je predvsem pri eni vrsti dela!

Trendi

Jok je naraven način, da pokažete ali sprostite čustva. Jočemo lahko zaradi žalosti, jeze ali veselja. Če ste kdaj konkretno jokali in se takoj zatem počutili bolje, za tem pojavom stoji znanost. Raziskave namreč kažejo, da ima jok katarzičen učinek, ki nam lahko prinese olajšanje, piše na portalu Real Simple. 

Jok koristi našim očem

Da bi razumeli, kako jok koristi našim očem, je pomembno vedeti, kako delujejo različne vrste solz in kakšna je njihova vloga pri varovanju zdravja oči. Oči namreč dejansko proizvajajo tri vrste solz. Prva vrsta so solze, katerih izločanje se odvija neprestano (podnevi in ponoči), ta proces pa imenujemo bazalna sekrecija. Te solze skrbijo, da so naše oči čiste in brez bakterij.

Druga vrsta solz so refleksne solze, ki se aktivirajo na primer pri dimu in delcih v očeh. Eden najboljših primerov, kako delujejo refleksne solze, je jok kot odgovor na rezanje čebule.

Tretja vrsta so čustvene solze, ki nastanejo kot posledica močnih čustev. Čustvene solze so edinstvene, ker vsebujejo beljakovine in hormone, ki jih pri drugih dveh vrstah solz ne najdemo. Ti "dodatki" imajo lahko sproščujoče ali pomirjujoče lastnosti, ki pomagajo uravnavati telo in ga povrniti v prejšnje stanje, pojasni doktorica medicine Diane Hilal-Campo.

Hilal-Campo prav tako pove, da jok pomaga rehidrirati oči, kar lahko na splošno izboljša vid. Poleg tega lahko solze ubijejo bakterije. Solze očistijo in pomagajo odstraniti potencialno škodljiva dražila, ki so jim oči dnevno izpostavljene. Solze so sestavljene iz 98 odstotkov vode, vsebujejo pa tudi sol, maščobna olja in 1500 različnih beljakovin ter antibakterijsko kemikalijo, znano kot lizocim, ki pomaga pri boju proti okužbam, saj gre za encim, ki razgrajuje ovojnice bakterij, poudari Hilal-Campo.

Skratka, solze so bistvene za zdravje naših oči. Oftalmologinja Yuna Rapoport doda, da lahko delo od doma povzroči suhe oči, zato so solze pri delu za računalnikom bistvenega pomena

Jok je čustveno katarzičen

Jok je naraven način, da pokažete ali sprostite čustva. Lahko jočemo od žalosti, jeze ali veselja. Zgodovinsko gledano raziskave kažejo, da ima jok katarzičen učinek, ki nam lahko prinese olajšanje. Raziskave prav tako kažejo, da lahko zadrževanje joka spodbudi razvoj težav z duševnim zdravjem in celo nekatere bolezni.

Ste že slišali za frazo "velika dekleta/fantje ne jočejo"? Resnica je, da lahko jok dejansko koristi vsem ljudem. Ni nam treba zadrževati čustev, se pretvarjati in lagati, pove svetovalka za duševno zdravje Kelly Houseman.

Študije tudi kažejo, da so močna čustva, katerim sledi jok, lahko posledica pretirane čustvene energije, ki jo solze dejansko pomagajo sprostiti. Jok lahko zmanjša napetost ali negativne občutke, ne glede na to, ali je bil vir stresa odstranjen. Konkreten jok vodi v katarzično sproščanje. Je pa tudi način povezovanja  z drugimi ljudmi in pomaga pri sočustvovanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija