ZAČENJA SE TEDEN RESTAVRACIJ: Kje boste svoje brbončice lahko razvajali na Obali?

Slovenija

Restavracije po vsej Sloveniji bodo danes sprejele prve goste v okviru Tedna restavracij, prireditve, katere namen je z ugodno ceno približati vrhunsko kulinariko širšemu krogu ljudi. Tokratni poudarek je povezovanje preteklosti in sodobnosti, z izzivom pa se bo spopadlo več kot sto restavracij. Na Obali tokrat sodeluje pet restavracij. 

(foto: Stara gostilna, Piran)

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in kuharski mojstri, ki dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem nagradijo svoje stalne goste za zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno vedno draga.

Letošnji spomladanski teden je bil načrtovan že marca, a ga je takrat odnesla epidemija bolezni novega koronavirusa. Sedaj naj bi, kot je pred dnevi poudaril selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger, prireditev pokazala, kako je mogoče v najboljših restavracijah in ob dobri hrani, seveda z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov in protikoronskih priporočil, ponovno uživati.

Poseben poudarek so organizatorji namenili povezovanju preteklosti in sodobnosti. Vrhunska kakovost mora namreč črpati iz bogate tradicije, hkrati pa ne sme obstati v preteklosti, temveč mora tradicijo nadgrajevati, so zapisali v Šoli okusov Vivi.

Cena menijev tokrat ostaja enaka lanski, torej 19 evrov. Izjema so najboljše ocenjene restavracije - tiste z največ srčki - kjer je zaradi "dodatka na kakovost" cena posebnega menija 25 evrov.

"Z doplačilom za srčke želimo še bolj spodbuditi obisk v restavracijah z enim in dvema srčkoma v času Tedna restavracij, razbremeniti gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih oz. najboljše ocenjenih restavracijah, odpraviti uravnilovko pri gostinskih cenah, izpostaviti pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov ter omogočiti boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah," je pojasnil Mencinger.

(foto: Restavracija Savor, Koper)

Na Obali v spomladanskem delu prireditve sodelujejo Stara gostilna in Hotel Piran iz Pirana, Restavracija Rizibizi iz Portoroža, Restavracija Savor iz Kopra in Restavracija Brič iz Dekanov.

Slovenski Teden restavracij se je začel v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami, ceno 12 evrov na meni in 3000 gosti. Lani je v dveh akcijah 100 restavracij obiskalo več kot 90.000 gostov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija