ZA TRI LETA MORA V ZAPOR: Kitajski znanstvenik trdi, da je ustvaril gensko spremenjena dojenčka

Svet

Sodišče v kitajskem Shenzhenu je zaradi nezakonite zdravstvene dejavnosti na tri leta zapora obsodilo znanstvenika, ki trdi, da je kot prvi ustvaril gensko spremenjena dojenčka.

He Jiankui, ki je lani šokiral znanstveno srenjo z napovedjo rojstva dvojčic, katerih gene naj bi spremenil tako, da se ne bi mogli okužiti z virusom hiv, bo moral plačati tudi tri milijone juanov (380.000 evrov) kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče v Shenzhenu na jugu Kitajske ga je obsodilo, ker je "nezakonito izvedel spremembo genov človeškega zarodka v reproduktivne namene", je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Xinhua je tudi poročala, da se je kot rezultat Hejevih poskusov rodil tudi tretji otrok s spremenjenimi geni, kar do zdaj ni bilo potrjeno.

He je novembra lani sporočil, da sta se rodila prva gensko spremenjena dojenčka - deklici, ki jima je s tehnologijo Crispr spremenil DNK tako, da se ne moreta okužiti s hivom.

Njegove trditve so šokirale znanstvenike po vsem svetu, sprožile pa so tudi vprašanja o bioetiki in izpostavile pomanjkljiv nadzor nad znanstvenimi raziskavami na Kitajskem.

KONEC ISKALNE AKCIJE ZA UGRABLJENO 12-LETNICO: Deklica je živa, večkratni posiljevalec na begu (FOTO)

V Srbiji so danes našli 12-letno deklico, ki jo je pred več kot tednom dni domnevno ugrabil večkrat obsojeni pedofil, poročajo srbski mediji. Deklica se počuti dobro, njen domnevni ugrabitelj Ninoslav Jovanović pa je na begu. Monika Karimanović Moniko Karimanović so našli v vasi Pasjača, iz katere prihaja mati domnevnega ugrabitelja.

Proti Heju je bila uvedena policijska preiskava, vlada je ustavila njegovo raziskovalno delo, univerza, za katero je delal, pa ga je odpustila.

Spreminjane genov za reproduktivne namene je v večini držav prepovedano. Kitajsko ministrstvo za zdravje je leta 2003 izdalo odlok, s katerim je prepovedalo spreminjanje genov človeških zarodkov, je pa postopek dovoljen za nereproduktivne namene.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija