ZA FRIZURO IN NOHTE SE NI BILO TEŽKO TESTIRATI: PCT ni bistveno vplival na obisk obalnih frizerskih in kozmetičnih salonov

Koper

V začetku septembra smo preverjali, kakšni so bili odzivi strank v frizerskih in kozmetičnih salonih v Slovenski Istri glede tik pred tem uveljavljenega pogoja PCT. Kot so nam takrat pojasnili v salonih, pogoj PCT preverjajo, a ponekod z določeno skepso, saj da za to niso pooblaščeni. Danes pa smo preverili, kakšen je utrip v salonih ob sprostitvi te omejitve in ali je ta ukrep vplival na obisk. 

S ponedeljkom je vlada sprostila večino epidemioloških ukrepov. To odločitev so že pozdravili obalni gostinci, ki so najbolj navdušeni nad sprostitvijo pogoja PCT in sprostitvijo omejitve delovnega časa. Kako pa je ta odločitev vlade vplivala na frizerske in kozmetične salone?

Pred dnevi sta Sekciji frizerjev in kozmetikov pri OZS zahtevali, da se odpravi pogoj PCT pri strankah in zaposlenih v frizerskih, kozmetičnih in pedikerskih salonih. Že ves čas epidemije sta sekciji opozarjali na velik obseg sive ekonomije, ki se je zaradi omejevanja dejavnosti še povečala, in izvajanje storitev po domovih. Zagotovo je varneje, da se storitve izvajajo v salonih, kjer poskrbijo za varnost in ustrezno higieno, so prepričani.

A kot gre zaključiti iz izjav, ki smo jih pridobili v nekaterih obalnih frizerskih in kozmetičnih salonih, pogoj PCT ni bistveno vplival na obisk.

V koprskem frizerskem salonu Zlati koder so nam pojasnili, da zaradi pogoja PCT niso imeli velikih problemov: "Stranke so bile večinoma uvidevne in so pred prihodom opravile test, ali pa so že izpolnjevale pogoj PCT." Trenutno je promet približno enak kot pred sprostitvijo, izpostavljajo pa, da so tisti, ki so se prej testirali, prišli bolj redko, zaradi te sprostitve pa spet prihajajo bolj pogosto.

"Za naše delo je boljše, da so sprostili ukrepe, tudi stranke so zadovoljne, da lahko pridejo in da jim ni več treba toliko razmišljati o tem, ali izpoljujejo pogoje," pripovedujejo in dodajajo, da so ljudje že precej naveličani ukrepov, "oni bi bili tudi brez mask". "Pri nas imajo sicer vsi maske, nihče ne komplicira, ljudje so se že navadili na to. Se pa nekateri še vedno bojijo," dodajajo.

Tudi v kozmetičnem in frizerskem studiu Ružica iz Kopra pravijo, da so stranke že prej izpolnjevale PCT in s tem niso imeli večjih težav. "Imamo stranke, ki se prilagajajo, ker jim je bolj pomembno, da pridejo na storitev, kot pa jim je pomemben PCT," pojasnjujejo.

Dodajajo, da se s strankami o teh temah ne pogovarjajo, "tako da ne vem, kaj menijo stranke. Mi se pogovarjamo o storitvah in o lepih stvareh, trudimo se vse obrniti na pozitivno. Če se bomo jezili, se ne bo nič spremenilo".

"Nekateri celo govorijo, tako slišim, da so mislili, da so tudi maske sproščene. Naše stranke pridejo z masko in tudi glede tega ni nobenih težav, če katera stranka masko pozabi, jih imamo na zalogi in ji damo mi," zaključujejo.

Da zaradi sprostitve pogoja PCT ni bistvene razlike, pripovedujejo tudi v Olala salonu v centru Kopra. "Pri nas so večinoma vsi poskrbeli za PCT, je pa res, da je zaenkrat minilo še premalo časa od ukinitve, da bi lahko rekli, ali je zaradi tega razlika pri obisku ali ne, avtobusov pred salonom na žalost ni," povedo hudomušno.

"Stranke so vesele, ne toliko zaradi salona kot zaradi obiskov nakupovalnih centrov. Že zaradi tega, da ne rabijo jemati telefona ali papirja iz torbice in kazati pogoj, je zagotovo lepše življenje," povedo. Dodajajo, da sprostitev ukrepov podpirajo, "ker je že čas, da se vrnemo v neko normalno življenje, kot smo ga poznali prej. Predvsem pa smo veseli, da lahko delamo, saj je bil tisti 'lockdown', ko smo bili povsem zaprti, najhujši".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  25 .02. 2022 ob  03: 02
Nisem vedu da je blo treba kazat pct pri frizerju,nobeden me ni nikoli vprasal