Z današnjim dnem se je sprostila večina ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev in preprečevanje širjenja covida-19. Najbolj je najverjetneje razveselila opustitev obveznosti PCT pogoja v trgovini, gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih. V gostinstvu se ob tem sproščajo tudi omejitve delovnega časa lokalov, odpirajo pa se celo nočni klubi. Kako na sproščanje ukrepov po zares dolgem času gledajo obalni gostinci?
LOKALNI GOSTINCI NAVDUŠENI NAD SPROSTITVIJO UKREPOV: "Če bi še maske za zaposlene končno odpravili, bi bili še bolj veseli"
Koper
Gostinci obalnih mest so nad sprostitvijo epidemioloških ukrepov pričakovano navdušeni. "Končno, je bil čas," je zadovoljen Matic Horvat iz izolskega Hangar bara, a po drugi strani, ne ve, kaj pričakovati: "Iskreno povedano, ne vem, kaj bo to pomenilo, upam pa, da se bodo začele stvari vračati v predkoronske čase. Gre bolj za upanje na boljše čase, kot pa, da bi natanko vedel, kaj nas čaka."
Zadovoljen je tudi Nace Šumrada Smole iz priljubljene koprske Kavarne Triglav. "Za nas je to vsekakor odlična novica, ki smo jo čakali več mesecev. Roko na srce, preverjanje PCT-ja nam je, ne samo odneslo nekaj strank, ampak povzročilo tudi nekaj sporov in kreganja, predvsem pa smo zaradi preverjanja morali imeti zaposlenega več osebja," je pojasnil za naš portal.
Odprava epidemioloških ukrepov za Kavarno Piran pomeni, da bo znova odprla svoja vrata. Po besedah Burima Imerija so piransko kavarno zaradi odpovedi vseh prireditev in mrtve sezone zaprli že decembra lani: "Prvič, nisi mogel delati ob urah, ob katerih največ zaslužiš, drugič, vse prireditve so bile na zaprtem v Portorožu, in pa tretjič, imeli smo inšpekcijo dobesedno vsak dan. Vse te spremembe so pripeljale do odločitve o začasnem zaprtju, zaradi sprostitve ukrepov pa bomo kavarno odprli v petek."
Vsi gostinski lokali so beležili upad prometa: v koprski in piranski kavarni za približno 20 do 30 odstotkov, medtem ko je v izolskem Hangarju bil izpad gostov precej večji. "Promet je upadel od 50 do 70 odstotkov," je priznal Horvat in razložil, da so le tri poletne mesece delali normalno, v preostalih mesecih pa sta jih "potolkla" krajši urnik in PCT pogoj. "Mi smo vsako zimo preživeli zaradi skupin, ki so se po rekreacijah oglasile na pijačo, zdaj pa smo že zadnji dve zimi brez tega, ker se rekreacije končajo, ko smo mi že bili zaprti," je še pojasnil.
Hangar baru je po besedah njegove vodje največ škode povzročila ravno omejitev obratovalnega časa do 22. ure, "najbolj tečno za upoštevati pa je bilo preverjanje PCT-ja in pa nošenje mask za zaposlene".
Da je bilo preverjanje PCT-ja izredno neprijeten ukrep, skrajšan delavnik pa najbolj škodljiv, se strinja tudi prokurist Kavarne Piran. "Najtežje je bilo razumeti, da je na bližnjem Tartinijevem trgu lahko 1500 ljudi, drug ob drugem, piranske ceste so bile polne, za obisk lokala pa je bilo treba imeti PCT pogoj. Razumem, da je bil covid, ampak je bilo v teh vladnih odločitvah za lokale, ki imajo zunanji vrt, malo preveč nelogike," je povedal za naš portal.
Šumrada Slosar ob tem dodaja, da je bilo v primerjavi z zaprtjem preverjanje PCT pogojev vseeno boljša varianta: "V celotnem času epidemije je bilo vsekakor najhuje, ko smo bili v celoti zaprti in smo samo čakali, kaj se bo zgodilo. Tudi vmesno obdobje, ko smo imeli le "takeaway" ponudbo, je bilo negotovo in naporno. Je pa tudi zdaj na koncu PCT naredil svoje, skrajšan delovni čas je dodal, pomoči pa ni bilo nobenih več. Vsako obdobje je bilo, hudomušno povedano – da ne uporabim kakšne druge grde besede – zabavno."
Lastnik Kavarne Triglav je ob tem še poudaril pomanjkanje strokovnega delavca iz gostinstva, ki bi ga določila vlada, ki bi jim svetoval oziroma razložil, kako naj se s predpisanimi ukrepi spoprimejo v praksi.
Obalni gostinci zdaj optimistično zrejo v prihodnje mesece. "Najbolj nas veseli, da v lokalih ni več potreben PCT, pa tudi, da ni več karanten ob tveganem stiku, ker na neki točki nas je manjkala skoraj polovica zaposlenih in smo nekateri, na primer jaz, delali po tri tedne brez prostega dneva," pravi Šumrada Slosar. V Hangarju pa bi bili še bolj veseli, "če bi še maske za zaposlene končno odpravili".
Komentiraj
Da ste se pa gostinci v teh dveh letih obnasali kot pic...ce smo videli vsi eni pa vemo tudi zakaj. Imate dosti masla na glavi od crne nabave, utaje davkov, zaposlovanja, upostevanja HACCP-a, higienskih in drugih pomanjkljivosti in tok ste pa ze brihtni, da bolje drzite jezik za zobmi sicer bi vas 95 proc zaprli....
prou pogrešam takle
vaša desna ledvica pove koliko si želite spolnega odnosa s kolenom svojega partnerja iz daljne dežele:
če ima partner zmazano koleno pomeni da vam je naklonjen do tal
če ima razpokan komolec desne roke pomeni da vam bo ostal zvest
k je tisti tip zginu v BG , nek hrvaški državljan
ma kako to, nič..kaj je zdej to . moram na drugih portalih brat te "novice"
zdej ko je kkovid v upadu pa ni tok zanimiv zdele bomo pa kr tolele brali vsak dan
a ne bi mal povzeli raje italijanske spletne časnike in pisali o izginotju mladoletnega otroka
a to pa neeeeee ne ne
ma zakaj mene zanima zakaj pišete o tem tipu k niti slovenc ni toliko
ZAKAJ
jaz nisem tako navdušen ravnodušen