Za demenco trpi 44 milijonov ljudi

Zdravje

Število Zemljanov, ki trpijo za demenco, se je v minulih treh leti povečalo za 22 odstotkov, na svetu pa trenutno s to boleznijo živi 44 milijonov ljudi, izhaja iz poročila, ki ga je danes objavila organizacija Alzheimer Disease International. Ta tudi poudarja, da se bo do leta 2050 število dementnih potrojilo in znašalo 135 milijonov.

Poročilo so objavili pred vrhom skupine G8, posvečenem demenci, ki bo prihodnji teden potekal v Londonu.

Direktor Alzheimer Disease International Marc Wortmann je dejal, da gre pri demenci za "globalno epidemijo, ki se samo še poslabšuje". "Če pogledamo v prihodnost, bo število starejših ljudi dramatično poraslo," je poudaril.

Po njegovih besedah je nujno, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) demenco postavi na prednostno mesto, da se bo svet sposoben soočiti s tem bolezenskim stanjem.

Za demenco trpijo predvsem v bogatih državah

Trenutno za demenco 38 odstotkov vseh obolelih trpi v bogatih državah. A glede na poročilo se bo to do leta 2050 spremenilo, saj naj bi za demenco takrat 71 odstotkov obolelih trpelo v revnih državah in državah s srednje visokimi prihodki.

Kot še izpostavlja poročilo, je večina držav "zaskrbljujoče nepripravljena na epidemijo demence", na spletni strani navaja britanski BBC.

Na pereče vprašanje, ki ga predstavlja demenca, je ob osebni izkušnji z babico, obolelo za Alzheimerjevo boleznijo, opozorila tudi britanska filmska igralka Carey Mulligan. Ministre za zdravje iz industrijsko najrazvitejših držav je pozvala, naj povečajo sredstva za raziskave demence.

Deli novico: