Z VOZILOM, NALOŽENIM Z EKSPLOZIVOM, ZAPELJAL V HOTEL: Najmanj 12 mrtvih, več kot 30 ranjenih (VIDEO)

Kronika

Na jugu Somalije je v petek zvečer prišlo do samomorilskega bombnega in strelskega napada na hotel, napadalce pa so danes pokončali. V napadu je bilo ubitih najmanj 26 ljudi, najmanj 56 pa ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti. Odgovornost za napad je prevzela somalijska islamistična milica al Šabab.

Po navedbah oblasti so bili vsi štirje napadalci ubiti, 12-urna operacija varnostnih sil pa se je končala ob 7. uri po lokalnem oziroma ob 6. uri po srednjeevropskem času. Med ubitimi sta tudi novinarja Mohamed Sahal in Hodan Nalejeh.

V hotelu so se lokalni starešine in poslanci nameravali pogovarjati o prihajajočih lokalnih volitvah, na spletni strani poroča Reuters. Med žrtvami pa naj bi bili tudi kandidati, ki so nameravali nastopiti na volitvah. Med drugim so bili ubiti trije državljani Kenije, trije Tanzanijci, dva Američana, Britanec in Kanadčan, je na tiskovni konferenci povedal predsednik polavtonomne somalijske regije Džubaland Ahmed Mohamed Islam. Ranjena sta bila tudi dva kitajska državljana.

Oblasti so sicer v petek sporočile, da je samomorilski napadalec z vozilom, naloženim z eksplozivom, zapeljal v hotel Medina v mestu Kismajo, nato pa je v poslopje vstopilo več oboroženih posameznikov in pri tem streljalo.  Milico so leta 2011 večinoma pregnali iz prestolnice, umaknila pa se je tudi iz drugih večjih mest, a ima še vedno nadzor nad pomembnim delom podeželja in vodi gverilsko vojno proti oblastem. Napade izvaja tudi v sosednji Keniji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija