Z INVALIDSKIM VOZIČKOM PO CESTI: Mimovozeči zgroženi in zaskrbljeni (FOTO)

Izola

Lani poleti je javnost razburjal dogodek, ko je moški na invalidskem vozičku sredi noči peljal skozi predor Markovec. Nadaljno vožnjo mu je takrat preprečila policija, ki ga je tudi oglobila. V zadnjih dneh pa so fotografije osebe, ki se z invalidskim vozičkom vozi po cesti, tudi tam, kjer je zraven dostopen pločnik, pojavile na družbenem omrežju Facebook, kjer so uporabniki zgroženi nad tovrstnim početjem, saj jih skrbi za varnost na cesti. Ali gre za isto osebo, ne vemo, prav tako nam tega ne morejo potrditi na koprski policijski upravi, kjer pa so nam pojasnili nekaj cestnoprometnih pravil in višino glob za takšno početje.

Oseba na invalidskem vozičku je peljala po cesti tudi tam, kjer je sicer dostopen pločnik.

Iz fotografije, na spletu objavljene 26. avgusta, je razvidno, da se oseba z invalidskim vozičkom pelje mimo turbo krožišča v Kopru, s tiste objavljene 27. avgusta pa, da je nastala v Izoli, kdaj, ni znano. "Ali nima pločnika?" se v komentarjih sprašujejo uporabniki, ki so presenečeni nad tem, da se oseba vozi po cesti tudi tam, kjer je zraven dostopen pločnik. Drugi ugotavljajo, da je to postala že praksa na cestah na Obali.

Oseba ne uporablja pločnika, čeprav bi ga morala

Na koprski policijski postaji so po ogledu fotografije iz Izole pojasnili, da bi v tem konkretnem primeru lahko šlo za prekršek, saj oseba ne uporablja pločnika, kar bi v tem primeru morala. "Ob tem opozarjamo, da je takšna vožnja s posebnim prevoznim sredstvom nevarna tako za voznika kot tudi druge udeležece v cestnem prometu," je zapisala njihova predstavnica za odnose z javnostmi, Anita Leskovec.

Lani poleti je moški na invalidskem vozičku peljal skozi predor Markovec.

Kaj predvideva zakon?

Posebna prevozna sredstva se smejo v cestnem prometu po zakonu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, odvisno od njihove velikosti. Uporabniki posebnih prevoznih sredstev pa ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.

Zakon določa še, da posebnih prevoznih sredstev ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil. Je pa ne glede na prejšnji odstavek dovoljena uporaba invalidskih vozičkov na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil, na kateri ni druge primerne prometne površine, ločene od vozišča. Za kršitelje predpisov teh predpisov je predvidena globa 40 evrov.

Uporaba posebnih prevoznih sredstev, ki jih poganja motor, in ki presegajo hitrost gibanja pešcev, v cestnem prometu ni dovoljena, še piše v zakonu. Za tak prekršek je predvidena globa 500 evrov. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija