Z ASTRAZENECO SO NAREDILI KONEC: Johnson & Johnson samo še za prostovoljce

Svet

Norveška se je zaradi pomislekov o resnih stranskih učinkih odločila, da v celoti preneha uporabljati cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Cepivo podjetja Johnson & Johnson, ki je prav tako vektorsko cepivo, naj bi medtem v tej skandinavski državi ponudili le še prostovoljcem.

Kot je v sredo pojasnila norveška premierka Erna Solberg, odločitev o umiku cepiva AstraZenece iz nacionalne kampanje cepljenja temelji na ponedeljkovem priporočilu strokovnega odbora in norveškega inštituta za javno zdravje (FHI), poročajo tuje tiskovne agencije.

Obenem so se odločili podaljšati začasno prekinitev uporabe cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki pa ga zaenkrat ne umikajo iz kampanje cepljenja. Vlada trenutno preučuje možnost, da bi to cepivo ponudili le še tistim, ki so se z njim sami pripravljeni cepiti. Tega cepiva sicer na Norveškem sploh še niso začeli uporabljati.

Priporočila odbora strokovnjakov deloma temeljijo tudi na oceni trenutne epidemiološke situacije na Norveškem, kjer beležijo relativno malo okužb z novim koronavirusom. Bodo pa po besedah premierke predvidoma obdržali že prejete odmerke cepiva Johnson & Johnson za primer, da se razmere poslabšajo, medtem ko nameravajo cepivo AstraZenece ali vrniti državam članicam EU - nabavili so jih namreč v okviru skupnih naročil EU - ali ga donirati revnim državam v okviru mednarodne pobude Covax.

Norveška je cepivo AstraZenece prenehala uporabljati že 11. marca po poročilih o nevarnosti nastanka redkih, a hudih, v nekaterih primerih usodnih, krvnih strdkov po cepljenju. Do tega datuma so z njim cepili okoli 135.000 ljudi ter zabeležili osem primerov resne tromboze, večinoma pri mladih in zdravih ljudeh, štirje so bili smrtni. Cepivo britansko-švedskega podjetja je iz svoje kampanje cepljenja že pred dobrim mesecem kot prva povsem izločila Danska. Večina evropskih držav ga uporablja le še za cepljenje starejše populacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  13 .05. 2021 ob  13: 32
Norvežani lahko naredijo biznis in vse odvečne zaloge AZ in JJ prodajo na Balkan, da se bodo lahko tukajšnje Janezove in Jelkove ovčice pridno cepile. Saj sta strokovnjaka Jelko in Janez ugtovila, da za nas AZ in JJ nista sporna. Pravzaprav sta po njunem mnenju zelo priporočljiva....če pa koga mimogrede "zgubimo" nič ne de!