VZNEMIRJENJE PRI NAŠIH SOSEDIH: Opazili kita, ki je izjemno redek!

Svet

Ob italijanski obali so v zadnjih dneh že večkrat opazili mladega sivega kita, nazadnje blizu Fiumicina pri Rimu, je v četrtek sporočila obalna straža. Pojav sivega kita v Sredozemskem morju je izjemno redek, zato je ta med strokovnjaki in ljubitelji živali vir precejšnjega vznemirjenja in številnih vprašanj, od kod je prišel.

Fotografija je simbolična.

Mladi kit, katerega starost je ocenjena na eno leto, je v preteklih dneh že plaval po Neapeljskem zalivu. Italijanska obalna straža in borci za pravice živali opozarjajo lokalne prebivalce, naj ga pustijo pri miru.

Kit, ki ga je italijanski časopis La Repubblica poimenoval Wally, se je doslej enkrat že zapletel v ribiške mreže, a se je osvobodil. Strokovnjaki opozarjajo, da je po vsej verjetnosti podhranjen, saj ekosistem Sredozemskega morja ne ponuja dovolj hrane zanj.

Sivi kit, ki lahko zraste do dolžine 15 metrov, je bil v Sredozemskem morju pred tem nazadnje opažen leta 2010 v Izraelu. Sicer ga je najti v drugih delih sveta, zlasti v vodah vzhodnega in zahodnega Tihega oceana.

Številni strokovnjaki domnevajo, da je globalno segrevanje in z njim povezano taljenje ledu na Arktiki za sive kite odprlo nove poti v Atlantski ocean, kjer so v preteklosti veljali za izumrle. Nekateri pa menijo, da se je morda Wally celo skotil v Atlantskem oceanu, kar odpira nova vprašanja o morebitnem vračanju živali v njihov nekdanji življenjski prostor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija