VZLETEL PRVI LETEČI TAKSI: Volocopterje razvija tudi slovenski Pipistrel

Svet

Nemški startup Volocopter, ki razvija letalnike za prevoz oseb, je v Singapurju v torek prvič v dejanskem okolju preizkusil prototip, s katerim želi že v nekaj letih prevažati potnike po singapurskem zračnem prostoru. Singapur je na tem področju namreč dosegel takšen napredek, da bi lahko tam uporaba letečih taksijev že leta 2021 postala resničnost.

Prototip letalnika je vzletel z obale zaliva Marina Bay blizu poslovnega središča Singapurja in se po minuti kroženja nad okolico vrnil na vzletišče, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Gre za helikopterju podoben letalnik, ki pa ima tudi zaradi večje varnosti 18 propelerjev. Prevaža lahko dve osebi, ki lahko z njim letita do 30 kilometrov. Vzlet in pristanek sta vertikalna, motor pa je v celoti električen in posledično brez okolju škodljivih izpustov.

"Ko stojiš na vzletišču volocopterja, se zdi urbana zračna mobilnost ekstremno resnična," je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal generalni direktor Volocopterja Florian Reuter. Poudaril je, da želijo vzpostaviti obliko prevoza, ki ne bo dražja od vožnje z limuzino. Singapurske oblasti so med najdovzetnejšimi na svetu za tovrstne nove tehnologije. Proizvajalcem letalnikov omogočajo preizkuse v resničnem okolju, dejansko uvedbo takšnih prevoznih sredstev pa so približali tudi s spremembami zakonodaje.

Kdaj točno se bo mogoče nad Singapurjem voziti v letečih taksijih, sicer ostaja neznanka, saj oblasti poudarjajo, da na prvem mestu ostajajo najvišji varnostni standardi, ki zahtevajo ogromno preizkusov. Leteče taksije razvijajo številna podjetja, med njimi tudi slovenski Pipistrel. Ta sodeluje z ameriškim tehnološkim podjetjem Uber, ki želi priti do letalnika za prevoze v svetovnih velemestih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija