VSE VEČ SMRTNIH NESREČ MOTORISTOV V ZGORNJEM POSOČJU: Največ dogodkov povzročijo sami

Kronika

Stanje varnosti v cestnem prometu na območju Policijske uprave Nova Gorica je letos v izrazito negativnem trendu, pri čemer še posebej izstopa število prometnih nesreč motoristov v Zgornjem Posočju, je poudaril vodja sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica Evgen Govekar. Večino nesreč s hujšimi posledicami so povzročili motoristi sami.

Kot je v izjavi za javnost dejal Govekar, statistični podatki o skupnem številu prometnih nesreč sicer ne kažejo pravega stanja, saj so letos obravnavali skupno 373 prometnih nesreč, v enakem obdobju lani pa 358 nesreč. Izrazito poslabšanje pa se kaže v smrtnih žrtvah letošnjih prometnih nesreč, saj žrtvi sredine prometne nesreče slovaških motoristov v Trenti predstavljata že letošnjo osmo oz. deveto smrtno žrtev na cestah PU Nova Gorica.

Ob tem je Govekar posebej opozoril na problematiko nesreč z udeležbo motoristov. Ceste na območju PU Nova Gorica, še posebej pa relacije v Zgornjem Posočju in na t. i. Keltiki, so namreč vsakodnevno, še posebej pa preko vikendov, preobremenjene z vozniki motornih koles. Letos prometne nesreč te kategorije voznikov in posledice še posebej izstopajo.

Zgodilo se je namreč že 32 prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles, pri čemer so trije vozniki in ena sopotnica umrli, štirje vozniki so bili hudo poškodovani, 12 pa lažje. Podatki negativno odstopajo od dolgoletnega statističnega povprečja, je poudaril Govekar.

Med vzroki za nesreče je navedel predvsem individualne napake voznikov, kot so nepravilna prehitevanja, kar je bil glavni vzrok vsem letošnjim smrtnim nesrečam in hudim telesnim poškodbam motoristov. Delež voznikov motornih koles, ki so bili povzročitelji nesreč, je bil namreč 81-odstoten.

V veliki večini so v nesrečah udeleženi tuji državljani, največ pa se jih je zgodilo na relacijah Kobarid-Bovec-Trenta-Vršič. Po Govekarjevih besedah so relacije v Zgornjem Posočju v zadnjih letih resnično postale "magnet" za domače in tuje voznike motornih koles. Gre za panoramsko turistično cesto, zahtevno konfiguracijo cest, ki so še posebej skozi dolino Trente dokaj ozke, je dodal.

Ob tem je opozoril na dnevne motorizirane obiskovalce Posočja, med katerimi je vse več neodgovornih in objestnih posameznikov. To se po njegovih besedah kaže v nekritičnih prehitevanjih, s tem ogrožanjem ostalih udeležencev v cestnem prometu, ter prekoračitvah hitrosti.

Policisti do te problematike po Govekarjevih besedah pristopajo na več načinov. Tako si bodo v naslednjih dneh skupaj s cestnim presojevalcem Agencije za varnost cestnega prometa ogledali kraje in relacije letošnjih prometnih nesreč s hujšimi posledicami ter poskušali ugotoviti, ali so mogoči še kakšni ukrepi na prometni infrastrukturi.

Kot tradicionalne preventivne ukrepe pa je navedel stalna opozorila policije, kontakte z motoklubi in ozaveščanje motoristov. Poskušajo pa biti tudi čimbolj učinkoviti pri nadzoru, umirjanju prometa in kaznovanju objestnih voznikov motornih koles.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  21 .06. 2019 ob  18: 07
Letos je res precej motoristov umrlo. Nekateri vozijo zelo nevarno. Danes me je en motorist prehitel na avtocesti po desni ravno, ko sem zaključeval prehitevanje, dobro, da sem ga videl kaj počne in sem prenehal z vračanjem na desni pas, čeprav sem imel vžgan smerokaz. Glede na to, da sem vozil 140 km/h je šel on vsaj 20 km/h več ali še več.
Lili |  21 .06. 2019 ob  15: 34
Da so ceste za en drek, pa nobeden ne reče na glas...