VSE VEČ ITALIJANOV JE POD STRESOM: 'Balkonski šerifi' prežijo na sprehajalce in jih prijavljajo policiji

Svet

V Italiji, kjer karantena traja več kot mesec dni in je za novim koronavirusom umrlo več kot 22.000 ljudi, vse več ljudi trpi zaradi stresa.

Balkoni niso več prizorišče za petje, koncerte in branje poezije. Namesto tega postajajo idealen kraj za t. i. 'balkonske šerife'. Nekateri Italijani namreč preživljajo prosti čas tako, da poročajo policiji, ko opazijo nekoga, ki hodi po ulici brez maske, ali sosede, ki prepogosto sprehajajo psa. Prežijo celo na starše, ki peljejo v park otroke s posebnimi potrebami. Tisti, ki si upajo iti v supermarket brez maske, pa tvegajo verbalni linč, poroča EUobserver.

Kot še ugotavljajo, so v nekaterih regijah, na primer v Lombardiji, ljudje, ki ne upoštevajo pravil izolacije, postali žrtveno jagnje za neuspehe lokalnih politikov pri upravljanju s koronakrizo. Karantena je neizogibno poslabšala tudi nerešena vprašanja in stiske, kot sta družinsko nasilje in prenatrpanost v zaporih.

Paolo je upokojenec iz Padove. Skoraj vsak dan gre iz hiše, da bi za ženo kupil časopis. "Spominjam se povojne Italije. Bila je opustošena, bili smo revni in lačni. Znal sem nabirati polže in loviti žabe v naravi, da bi domov prinesel kaj za jesti. A ljudje niso bili tako nervozni in prestrašeni," je povedal za EUobserver.

Glede na raziskavo, ki sta jo opravila inštitut Piepoli in italijansko združenje psihologov, je 80 odstotkov Italijanov pod stresom zaradi karantene.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Puter in marmelada |  22 .04. 2020 ob  20: 03
Nona Liza serif iz balkona...