VRSTA UKREPOV ZA ZAOSTROVANJE PROTIMIGRANTSKE ZAKONODAJE: Salvinijev varnostni paket dobil potrditev poslancev

Svet

Italijanska poslanska zbornica je v četrtek potrdila nov varnostni paket, ki med drugim predvideva večje kazni za nevladne organizacije, ki na morju rešujejo migrante. Za nedovoljeno vplutje v italijanska pristanišča je predvidena globa do milijona evrov. Glasovanje v senatu bo predvidoma 13. avgusta, poročajo tuje tiskovne agencije

Nova zakonodaja tudi olajšuje zaplembe ladij nevladnih organizacij, ki brez dovoljenja vplujejo v italijanska pristanišča. Za zaostritev zakonodaje je v italijanski poslanski zbornici glasovalo 322 poslancev, 90 jih je bilo proti.

Ustrezen odlok, ki ga je podpisal skrajno desni italijanski notranji minister Matteo Salvini, je sicer začel veljati že 15. junija, a je potreboval potrditev v parlamentu, da ostane del italijanske zakonodaje. Člani italijanske populistične vladajoče koalicije so poleg tega vložili več amandmajev, s katerimi so protimigrantsko zakonodajo dodatno zaostrili. Končna verzija sedaj potrebuje še podporo v italijanskem senatu, kjer naj bi bilo glasovanje predvidoma 13. avgusta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanska vlada, v kateri sta Liga in Gibanje pet zvezd, je v sredo na zaostreno migrantsko zakonodajo tudi vezala glasovanje o zaupnici vladi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nova zakonodaja predvideva tudi oblikovanje posebnega sklada, iz katerega naj bi državam, ki pri vračanju migrantov v njihove domovine aktivno sodelujejo, namenili dodatna finančna sredstva. Za dejavnosti tujih policistov pri tajnih operacijah proti mednarodnim tolpam za tihotapljenje ljudi je italijansko notranje ministrstvo namenilo dva milijona evrov.

Finančne kazni za nevladne organizacije, ki na morju rešujejo migrante, so del Salvinijeve stroge migrantske politike. Finančne kazni so doslej zaradi vplutja v italijanske ozemeljske vode in ker sta na italijanski otok pripeljali več deset rešenih migrantov naložili nemški organizaciji Sea Watch in italijanski Mediterranea. Prav tako so obema organizacijama italijanske oblasti zaplenile njuna plovila.

Novi italijanski varnostni paket predvideva tudi ostrejše kazni za vandalizem med demonstracijami. Ta poslej ne bo kaznovan zgolj z denarno kaznijo, ampak z zaporom. Ostrejše kazni so predvidene tudi za upiranje policistom med demonstracijami ter v primeru nasilja na športnih dogodkih.

Salvini se je sicer z novim varnostnim paketom odzval na primer reševalne ladje Sea Watch 3, ki je brez dovoljenja italijanske vlade konec junija vplula v pristanišče na Lampedusi. Pred tem je ladja z več deset migranti, ki so jih rešili na morju, brez cilja plula po morju.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija