NEMŠKA KAPITANKA VLOŽILA TOŽBO PROTI SALVINIJU: "Želi, da zaprem Facebook in Twitter. Torej lahko uporabljam Instagram"

Svet

Nemška kapitanka reševalne ladje Sea Watch 3 Carola Rackete je v petek v Rimu vložila civilno tožbo proti italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju. Očita mu izkoriščanje družbenih omrežij za spodbujanje sovraštva in zahteva, da zbriše svoje profile, poročajo tuje tiskovne agencije.

V tožbi očita ministru, da uporablja besede, ki blatijo, izražajo globoko sovraštvo in celo odvzemajo človeško dostojanstvo, zato zahteva ukinitev njegovih računov na družbenih omrežjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.Kapitanka je konec junija z rešenimi migranti na krovu na silo vplula v pristanišče na Lampedusi kljub prepovedi italijanskih oblasti. Salvini pa je razvoj dogodkov okoli ladje Sea Watch 3 komentiral na družbenih omrežjih in Racketejevo večkrat neposredno napadel.

V tožbi 31-letna Nemka utemeljuje, da je s svojimi izjavami Salvini pri podpornikih sprožil val drugih sovražnih odzivov. Vodja Lige se je že četrtek odzval na napoved tožbe. "Nemška komunistka, tista, ki se je zaletela v ladjo finančne policije, je državno tožilstvo pozvala, da zaprem svoje strani na Facebooku in Twitterju. Meje smešnosti ne obstajajo. Torej lahko uporabljam Instagram," je dejal minister.

Nemška kapitanka je konec junija s svojo ladjo Sea Watch 3, na krovu katere je bilo več deset migrantov, brez dovoljenja vplula v pristanišče na Lampedusi, zaradi česar so jo aretirali in ji odredili hišni pripor, ki ga je sodišče kasneje odpravilo. Proti njej sicer poteka preiskava zaradi pomoči pri nezakonitih migracijah.

Mestne oblasti v Parizu pa so se v petek odločile, da bodo nemškima kapitankama Caroli Rackete in Pii Klemp podelili najvišje častno priznanje. Podobno kot v primeru Racketejeve italijanske oblasti zaradi nezakonitih migracij preiskujejo tudi Klempovo, ki je bila kapitanka ene od prejšnjih ladij organizacije Sea Watch. Pariške oblasti so se še odločile, da bodo nemški nevladni organizaciji SOS Mediterranee, ki rešuje migrante v Sredozemskem morju, podarili 100.000 evrov nujne pomoči.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  14 .07. 2019 ob  10: 11
Uboga revica je ostala brez ladje pa zdaj bi se rada maščevala hahahahahahaha...je.bo.te Merkel u buljo
kjessi |  13 .07. 2019 ob  19: 59
Kdo ima tukaj jajca? :-D